Mag
Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016 13:19

Θέλετε να θυμάστε κάτι; Ασκηθείτε τέσσερις ώρες αργότερα

Αν επιθυμεί κανείς να σιγουρευτεί ότι θα θυμάται κάτι που έμαθε, τότε θα έπρεπε τέσσερις ώρες μετά να… ιδρώσει κάνοντας γυμναστική, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει μία νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Αν επιθυμεί κανείς να σιγουρευτεί ότι θα θυμάται κάτι που έμαθε, τότε θα έπρεπε τέσσερις ώρες μετά να… ιδρώσει κάνοντας γυμναστική, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει μία νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Βάσει της συγκεκριμένης μελέτης, μια καλή στρατηγική για να τονώνει κανείς την μνήμη του, είναι να ασκείται σωματικά περίπου τέσσερις ώρες μετά την απομνημόνευση της πληροφορίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκιγιέν Φερντάντεζ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», πειραματίστηκαν με 72 εθελοντές.

Οι συμμετέχοντες απομνημόνευσαν διάφορες πληροφορίες και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, μία εκ των οποίων ασκήθηκε σωματικά αμέσως.

Η δεύτερη ομάδα κλήθηκε να κάνει γυμναστική μετά από τέσσερις ώρες και η τρίτη δεν ασκήθηκε καθόλου.

Μετά από δύο ημέρες, οι εθελοντές εξετάσθηκαν, για να διαπιστωθεί τι ακριβώς θυμούνται από αυτά που έμαθαν, ενώ παράλληλα έγινε μαγνητική απεικόνιση (MRI) του εγκεφάλου τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, από τις τρεις ομάδες, υπερείχε η δεύτερη, η οποία είχε ασκηθεί τέσσερις ώρες μετά από το «διάβασμα».

Η εγκεφαλική απεικόνιση επιβεβαίωσε ότι τα μέλη αυτής της ομάδας είχαν καλύτερη λειτουργία του ιππόκαμπου, της περιοχής που είναι σημαντική για την μνήμη και την μάθηση.

Παραμένει πάντως ασαφές πώς και γιατί η άσκηση με κάποιες ώρες καθυστέρηση επιδρά θετικά στην μνήμη.

Η εξήγηση ενδεχομένως να δίνεται από προηγούμενες μελέτες σε ζώα. Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, η σωματική άσκηση αυξάνει τις κατεχολαμίνες στο σώμα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη, που βελτιώνουν τη μνήμη όταν βρίσκονται σε αυξημένα επίπεδα.

 Το ζήτημα θα μελετηθεί περαιτέρω από τους ερευνητές για να διαπιστώσουν ποιο είναι το ιδανικό χρονικό «παράθυρο».