Το Μουσείο Ακρόπολης, με αφορμή την ολοκλήρωση του έβδομου χρόνου λειτουργίας του, παρουσιάζει τη νέα περιοδική έκθεση «Δωδώνη. Tο μαντείο των ήχων», η οποία θα ανοίξει για το κοινό την Δευτέρα 20 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2017.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Με τη συμπλήρωση του έβδομου έτους λειτουργίας του, το Μουσείο Ακρόπολης συνεχίζει τη σειρά περιοδικών εκθέσεων - που εγκαινίασε το 2015 - με σημαντικά έργα της αρχαιότητας από σπουδαίους τόπους της ελληνικής περιφέρειας. Στόχος του είναι να παρουσιάζει ασυνήθιστα θέματα που θα ενδιέφεραν τον σημερινό επισκέπτη και παράλληλα θα τον παρότρυναν να επισκεφθεί τους τόπους προέλευσης των εκθεμάτων.
Με αφορμή την έβδομη αυτή του επέτειο, το Μουσείο παρουσιάζει τη νέα περιοδική έκθεση «Δωδώνη. Tο μαντείο των ήχων», η οποία θα ανοίξει για το κοινό την Δευτέρα 20 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2017.
Ο πρόεδρος του Μουσείου, Καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πορεία του Μουσείου, του οποίου οι επισκέπτες έφτασαν τα 9,5 εκατομμύρια από την ημέρα των εγκαινίων του.
«Το φθινόπωρο θα έχουμε περάσει τα 10 εκατομμύρια», ανέφερε ο Καθηγητής ο οποίος - μεταξύ άλλων - τόνισε: «Ο έβδομος χρόνος λειτουργίας του Μουσείου χαρακτηρίστηκε από τη σταθερή διατήρηση του επιπέδου παρεχομένων υπηρεσιών στους επισκέπτες, την επαύξηση των ψηφιακών εφαρμογών στους εκθεσιακούς χώρους και την καθιέρωση ενός πρωτοποριακού προγράμματος περιοδικών εκθέσεων.
Το προσωπικό φύλαξης και υποδοχής του Μουσείου ανταποκρίθηκε με επιτυχία στον απαιτητικό αριθμό των 4.000 επισκεπτών ημερησίως, κατά μέσο όρο, διευκολύνοντας την είσοδο, την κίνηση και την παραμονή στις αίθουσες του Μουσείου. Ιδιαίτερα πρέπει να υπογραμμιστεί η συμβολή του προσωπικού στην επαγγελματική διαχείριση θεμάτων που προκύπτουν από τη μαζική επισκεψιμότητα.
Η περιοδική έκθεση για το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη άνοιξε νέο κεφάλαιο στις δραστηριότητες του Μουσείου. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση ενός μεγάλου προγράμματος που φιλοδοξεί να παρουσιάσει στο κοινό λιγότερο γνωστά αλλά πολύ σημαντικά έργα από Μουσεία της ελληνικής περιφέρειας και να εμπλουτίσει έτσι τις εμπειρίες του επισκέπτη του Μουσείου της Ακρόπολης για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αλλά και να διεγείρει το ενδιαφέρον του για τον τόπο προέλευσης και τα μνημεία του. Για το πρόγραμμα αυτό υιοθετήθηκε ένας νέος τύπος έκθεσης, ο οποίος περιλαμβάνει εκτός από τις ίδιες τις αρχαιότητες, κατασκευές που θυμίζουν τα συγκεκριμένα κτήρια, από τα οποία προέρχονται αυτές αλλά και πλούσια βίντεο με εικόνες του αρχαιολογικού χώρου προέλευσης και του φυσικού τοπίου. Έτσι, στην έκθεση για τη Σαμοθράκη κατασκευάστηκε ως σκηνικό ένα μεγάλο τμήμα του κυκλικού κτηρίου του Αρσινοείου και ένα τμήμα του Προπύλου του Πτολεμαίου Β΄, και επενδύθηκε το δάπεδο της αίθουσας με την αποτύπωση της κάτοψης του Θεατρικού Κύκλου στην είσοδο του Ιερού. Παράλληλα, σε δύο μεγάλες οθόνες προβαλλόταν, σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης, βίντεο για το φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία της Σαμοθράκης.
Τέλος, το Μουσείο της Ακρόπολης καθιέρωσε ένα νέο είδος μινιμαλιστικών εκθέσεων με ελάχιστα αλλά πολύ σημαντικά εκθέματα που συνοδεύονται όμως από ενημερωτικές προβολές βίντεο. Με τον τρόπο αυτό, η στατική θέαση για τον επισκέπτη μετατρέπεται σε δυναμική.
Η πρόσφατη τιμητική διάκριση του Μουσείου από τους χρήστες του TripAdvisor, του μεγαλύτερου ηλεκτρονικού δικτύου στον κόσμο για τον τουρισμό, αντανακλά την τολμηρή πολιτική εξωστρέφειας του Μουσείου της Ακρόπολης.
Η φετινή ετήσια έκθεση αφιερώνεται στη μνήμη του μεγάλου ζωγράφου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση, διακεκριμένου μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου της Ακρόπολης».
Το παλαιότερο ελληνικό μαντείο
Η δεύτερη έκθεση της σειράς, με θέμα το Μαντείο της Δωδώνης, έχει σκοπό να κάνει ευρύτερα γνωστό το παλαιότερο ελληνικό μαντείο, να δείξει τον τρόπο λειτουργίας, τον ρόλο και τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον.
Η αφήγηση της έκθεσης ξεκινάει με τη Δωδώνη της ύστερης εποχής του χαλκού. Πήλινα και χάλκινα αντικείμενα αναδεικνύουν την ταυτότητα των πρώτων κατοίκων, την αρχέγονη λατρεία της Μητέρας Γης και την καθιέρωση της λατρείας του Διός. Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον Δία και την κυρίαρχη παρουσία του στο ιερό. Κεντρικό θέμα είναι η μαντική βελανιδιά, που με το θρόισμα των φύλλων της απαντούσε στα αγωνιώδη ερωτήματα των ανθρώπων για τα μελλούμενα. Τους χρησμούς αποκρυπτογραφούσαν ακόμη οι ιερείς από τους ήχους χάλκινων λεβήτων και το κρώξιμο των περιστεριών.
Στις ανασκαφές της Δωδώνης ήρθαν στο φως μερικές χιλιάδες ερωτήματα των επισκεπτών του ιερού χαραγμένα σε μολύβδινα ελάσματα. Ορισμένα τέτοια ελάσματα με ερωτήματα για το εμπόριο, τα χρέη, τα περιουσιακά, τα δικαστήρια, την υγεία, την απόκτηση παιδιών, τον επικείμενο γάμο, την προίκα και τη χηρεία παρουσιάζονται σε ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης.
Από τα αναθήματα στο ιερό εκτίθενται τμήματα από χάλκινους ανδριάντες, επωμίδες, τελαμώνες, ξίφη, αφιερώματα αυτών που ωφελήθηκαν ή ζητούσαν τη βοήθεια των θεών.
Επιπλέον, μέσα από χαρακτηριστικά νομίσματα, τονίζεται και ο πολιτικός χαρακτήρας του μαντείου καθώς και η σχέση του με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου. Τέλος, δύο εκθέματα από το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζουν τις σχέσεις της Δωδώνης με την Αθήνα.
Η έκθεση θα συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο των εκθεμάτων. Σε μεγάλη οθόνη στον εκθεσιακό χώρο θα παρουσιάζεται βίντεο για το μαντείο και το φυσικό του περιβάλλον. Στο εστιατόριο του Μουσείου θα προσφέρονται γιαννιώτικα εδέσματα σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Συλλογή Καραπάνου.