Έναν διαφορετικό χορηγό έχει φέτος την τιμή να «φιλοξενεί» το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων, που διοργανώνει ο δήμος Καβάλας.
Έναν διαφορετικό χορηγό έχει φέτος την τιμή να «φιλοξενεί» το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων, που διοργανώνει ο δήμος Καβάλας.
Έναν χορηγό… αισιοδοξίας. Έναν ξεχωριστό άνθρωπο που, με τα κείμενά του, ταξίδεψε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο και σημάδεψε ανεξίτηλα τα ελληνικά γράμματα. Ο λόγος για τον μεγάλο Έλληνα νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, στον οποίο είναι αφιερωμένο το δεύτερο μεγάλο - μετά της Επιδαύρου - Φεστιβάλ της χώρας, το Φεστιβάλ Φιλίππων.
Η φετινή, ωστόσο, διοργάνωση έχει μια άλλη διάσταση, καθώς, στις 17 Ιουλίου, θα κριθεί στην Κωνσταντινούπολη η τύχη της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Στην παραλία της Καβάλας, με φόντο την παλιά πόλη και το φρούριο, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων, Θοδωρής Γκόνης, παρουσίασαν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων.
Τα λόγια του ποιητή Γιώργου Σεφέρη: «Όπως τα πεύκα - κρατούνε τη μορφή του αγέρα ενώ ο αγέρας έφυγε, δεν είναι εκεί το ίδιο τα λόγια φυλάγουν τη μορφή του ανθρώπου» καλωσορίζουν φέτος τους χιλιάδες αναγνώστες του καλαίσθητου προγράμματος εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Φιλίππων, ενώ οι ψηφιακές ζωγραφιές του γνωστού σκιτσογράφου Δημήτρη Χαντζόπουλου φιλοτεχνούν τα μπάνερ, με τα οποία θα διακοσμηθούν οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης.
«Το Φεστιβάλ Φιλίππων έχει χορηγό» σημείωσε εύστοχα ο Θοδωρής Γκόνης και συνέχισε «έχει χορηγό αισιοδοξίας τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη. Φέτος, όλος ο Αύγουστος θα είναι του Σεφέρη. Οι μεταφράσεις του, τα ποιήματά του, οι Μέρες, οι επιστολές, οι Δοκιμές, οι Έξι νύχτες στην Ακρόπολη, τα πορτραίτα του, οι φωτογραφίες του, τα τραγούδια του θα μπουν στη ζωή της πόλης.
Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, χορευτές, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι, ζωγράφοι, συγγραφείς, μαζί με τους σπουδαιότερους μελετητές του έργου του, θα στήσουν τη γιορτή του, τη γιορτή που αυτός ο ίδιος τόσο γενναιόδωρα στηρίζει με το μεγάλο του έργο».
«Θα τρέξουμε και φέτος» συνέχισε ο Θοδωρής Γκόνης «στα γνωστά στέκια που μας έχει συστήσει το Φεστιβάλ Φιλίππων, αλλά θα προτείνουμε πάλι και άλλους απρόβλεπτους χώρους, χώρους που το Φεστιβάλ έχει τον τρόπο του να ανακαλύπτει και να αναδεικνύει. Και, φυσικά, στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, τον ιστορικό πυρήνα του Φεστιβάλ, θα υποδεχθούμε τις μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος του Φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών, παραγωγές του Εθνικού, του ΚΘΒΕ, αλλά και του ελεύθερου θεάτρου. Το φετινό πρόγραμμα συμπληρώνουν ένας θίασος από την Ινδονησία, που δοκιμάζεται στο αρχαίο δράμα, και ένα κλασικό μπαλέτο από τη Μόσχα».
Η Δήμητρα Τσανάκα, κατά την παρουσίαση τους προγράμματος, ανέφερε ότι το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτιστική κληρονομιά της βόρειας Ελλάδας. «Είναι» συμπλήρωσε «η γέφυρα που ενώνει το χθες, με το αύριο, βαδίζοντας σταθερά στο παρόν, το δικό μας Φεστιβάλ, το σύμβολο της ιστορίας και του Πολιτισμού μας. Η κορωνίδα των εκδηλώσεων του δήμου μας, ο θεσμός που κάνει υπερήφανο κάθε άνθρωπο, που υπηρετεί την Καβάλα από τη θέση του δημάρχου. Κορυφαίο γεγονός Τέχνης και Πολιτισμού που γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα κάθε χρόνο».
«Πενήντα εννέα χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το Φεστιβάλ Φιλίππων» τόνισε η δήμαρχος και συνέχισε, λέγοντας: «αποτελεί ένα μικρό σε διάρκεια, αλλά ξεχωριστής σημασίας κρίκο στη μακραίωνη πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα της περιοχής μας. Είναι γνωστό ότι κάθε τόπος έχει τη δική του ιστορική παρακαταθήκη. Νιώθω υπερήφανη που ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του δικού μας τόπου γράφτηκε από το Φεστιβάλ Φιλίππων. Πενήντα εννέα χρόνια μετά, το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι ακόμα εδώ, με ξεχωριστές παραστάσεις, με φρεσκάδα και δημιουργία, με την ελπίδα και την προσμονή ότι ο Πολιτισμός θα νικήσει τα προβλήματα, θα μας ανοίξει νέους ορίζοντες, θα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Σε πείσμα των καιρών, εμείς επενδύουμε στο Πολιτισμό, με συμμάχους μας τους συμπολίτες μας, αλλά και τους χιλιάδες θεατές που τιμούν και στηρίζουν το Φεστιβάλ κάθε χρόνο. Είμαστε εδώ, για να διατηρήσουμε ζωντανή τη λάμψη αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού θεσμού για την κοινωνία μας».
Συνοπτικό πρόγραμμα
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
9 Ιουλίου: «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη». Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης.
13 Ιουλίου: «Η Λίμνη των Κύκνων» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.
15 και 16 Ιουλίου: ΚΘΒΕ. «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου. Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις.
17 Ιουλίου: 5η Εποχή Τέχνης. «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης.
19 Ιουλίου: Teater Tetas. «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου. Σκηνοθεσία: Werner Schulze.
22 και 23 Ιουλίου: Φιλοθέατον Α.Ε. «Συρανό ντε Μπερζεράκ» του Εντμόν Ροστάν. Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας.
29 και 30 Ιουλίου: Λυκόφως - Φεστιβάλ Αθηνών. «Ορέστεια» του Αισχύλου. Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς.
6 Αυγούστου: Εθνικό Θέατρο. «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός.
12 και 13 Αυγούστου: «Πλούτος» του Αριστοφάνη. Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης.
20 Αυγούστου: Εθνικό Θέατρο. «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός.
26 και 27 Αυγούστου: ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης - Ομάδα Ιδέα. «Αριστοφανιάδα» της ομάδας Ιδέα. Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης.
28 Αυγούστου: «Ο κουρέας της Σεβίλλης» της Κάρμεν Ρουγγέρη. Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη.
Φρούριο
25 Ιουλίου: Σταμάτης Κραουνάκης - Σπείρα Σπείρα. «Όλοι ένα» Φίλα με. Σκηνοθεσία: Σταμάτης Κραουνάκης.
28 Ιουλίου: Κωνσταντίνος & Ματθαίος Τσαχουρίδης. «Ψυχή και σώμα».
30 Ιουλίου: «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου.
Γιώργος Σεφέρης - χορηγός αισιοδοξίας
1 Αυγούστου: Ιόλη Ανδρεάδη. «Φονικό στην εκκλησιά» του T. Σ. Έλιοτ. Φυλακές Φρουρίου.
3 Αυγούστου: Θέατρο Τέχνης - Όλια Λαζαρίδου. «Άσμα Ασμάτων - Μία νύχτα κάτω από τ’ άστρα». Φρούριο.
5 Αυγούστου: Γιώργος Ανδρέου. Ημερολόγιο καταστρώματος Γ΄ - «Κύπρον, ου μ’ εθέσπισεν…». Φρούριο.
8 Αυγούστου: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης. «Ματζουράνα μου, Γιωργή μου, Αλληλογραφία Μαρώς και Γιώργου Σεφέρη». Αίθριο Νομαρχίας.
9 Αυγούστου: Μαρία Χούκλη. «Συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη». Αίθριο Νομαρχίας.
10 Αυγούστου: Δραματική Σχολή ΚΘΒΕ. «Ο κύριος Γιώργος Σεφέρης - Ένας βαθύσκιωτος και εντεψίζης Έλληνας». Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας. Φρούριο.
11 Αυγούστου: Δημήτρης Παπαράλλης. «Ο δικός μου Σεφέρης». Παλιά Μουσική.
17 Αυγούστου: Δημήτρης Παπαδημητρίου. «Τα αστέρια κρατούν έναν κόσμο δικό τους». Φρούριο.
18 Αυγούστου: Νίκος Κυπουργός. «Συμβουλές σ’ έναν νέο μουσικό». Οικόπεδο Κρέη.
19 Αυγούστου: Μαρία Πρωτόπαππα. «Διάλειμμα χαράς». Οικόπεδο Κρέη.
21 Αυγούστου: Περιοδικό Αναγνώστης - Γιάννης Μπασκόζος. «Ο Σεφέρης κατά μόνας. Προσωπικές εξομολογήσεις». Παλιά Μουσική.
22 και 23 Αυγούστου: Φεστιβάλ Φιλίππων - ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. «Προς τον κύριο Φράνκλιν Α. Φορντ, 27/12/67». Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης. Οικόπεδο Κρέη.
24 Αυγούστου: Ν. Βαγενάς - Δ. Δασκαλόπουλος - Μ. Στασινοπούλου - Γ. Γιατρομανωλάκης. «Γιατί ο Σεφέρης σήμερα;» 7ο Δημοτικό - Φάρος.
25 Αυγούστου: Γιώργος Τσάμπρας. «Στο μεταξύ η Ελλάδα ταξιδεύει. Οι μελοποιήσεις του Γιώργου Σεφέρη, σαν ραδιοφωνική εκπομπή, επί σκηνής!» Οικόπεδο Κρέη.
27 Αυγούστου: Ευριπίδης Γαραντούδης. «Όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα με πληγώνει. Ένας δια - λόγος με τον Γιώργο Σεφέρη». Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.
28 Αυγούστου: Κρίστοφερ Μπάκα. «Ρινγκ. Άνθρωπος vs πραγματικότητας». 1ο Γυμνάσιο Καβάλας.
Εκθέσεις
1 έως 28 Αυγούστου: ΜΙΕΤ. «Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης». Δημοτική Καπναποθήκη.
2 έως 28 Αυγούστου: Μικρή Άρκτος. «Με τον τρόπο του Γ. Σ». Δημοτική Καπναποθήκη.
10 έως 28 Αυγούστου: Γκαλερί Ζουμπουλάκη. «Δέκα ζωγραφικά σχόλια του Γιάννη Μόραλη πάνω στα Ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη». Δημοτική Καπναποθήκη.
naftemporiki.gr