Ο Πύργος του Άιφελ φωτισμένος στα χρώματα του ουράνιου τόξου, αγρυπνίες από το Λονδίνο μέχρι το Σίδνεϊ: η Δευτέρα είναι μια ημέρα εκδήλωσης αλληλεγγύης με τους ομοφυλόφιλους, μετά το μακελειό στο γκέι μπαρ του Ορλάντο.
Ο Πύργος του Άιφελ φωτισμένος στα χρώματα του ουράνιου τόξου, αγρυπνίες από το Λονδίνο μέχρι το Σίδνεϊ: η Δευτέρα είναι μια ημέρα εκδήλωσης αλληλεγγύης με τους ομοφυλόφιλους, μετά το μακελειό στο γκέι μπαρ του Ορλάντο.
«Το Παρίσι είναι αλληλέγγυο με το Ορλάντο. Απόψε ο Πύργος του Άιφελ θα φωταγωγηθεί στα χρώματα των ΛΟΑΔ», ανακοίνωσε μέσω του Twitter η δήμαρχος της πόλης Αν Ινταλγκό, αναφερόμενη στα χρώματα του ουράνιου τόξου που συμβολίζουν την κοινότητα των λεσβιών, των ομοφυλοφίλων, των αμφιφυλόφιλων και των διαφυλικών. «Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να μη σιωπήσουμε, να ζήσουμε και να αγωνιστούμε κατά των σκοταδιστών και της τρομοκρατίας», εξήγησε η δήμαρχος μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Η ίδια αποφασιστικότητα να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι διακρίνει τις κοινότητες των ΛΟΑΔ στο Λονδίνο, τη Σεούλ, ακόμη και το Χονγκ Κονγκ, όπου οργανώνονται συγκεντρώσεις στη μνήμη των θυμάτων της χειρότερης επίθεσης από έναν και μόνο δράστη στην ιστορία των ΗΠΑ.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 50 τραυματίστηκαν όταν ο Όμαρ Σεντίκ Ματίν, 29χρονος Αμερικανός αφγανικής καταγωγής, άνοιξε πυρ μέσα στο νυχτερινό κέντρο, ένα από τα γνωστότερα κλαμπ της ομοφυλοφιλικής κοινότητας του Ορλάντο, στη Φλόριντα.
Σε ένδειξη αλληλεγγύης, η γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϊ φωταγωγήθηκε επίσης με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, ενώ το δημαρχείο «ντύθηκε» σε έντονη ροζ απόχρωση. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, κρατώντας κεριά, για να ζητήσουν κυρίως να σταματήσουν οι διακρίσεις σε βάρος τους.
Αυθόρμητες, μικρές συγκεντρώσεις έγιναν την Κυριακή το βράδυ στο Παρίσι, τη Μαδρίτη, τη Γκουανταλαχάρα του Μεξικού. Στο ίδιο το Ορλάντο, περίπου 300 άνθρωποι προσευχήθηκαν και τραγούδησαν στη μνήμη των θυμάτων.
Χαλί από λουλούδια στρώθηκε τη Δευτέρα κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, στο Βερολίνο, ενώ στην Ουάσινγκτον οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες.
Ομόθυμη καταδίκη
Οι πολιτικοί ηγέτες απ' όλον τον κόσμο καταδίκασαν αυτήν την «πράξη τρόμου και μίσους», όπως την χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Για «βάρβαρο έγκλημα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε «αναστατωμένος», ενώ ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε για την «οδύνη» και τη «σύγχυσή» του.
«Η ομοφοβική μαζική δολογοφονία στο Ορλάντι χτύπησε την Αμερική και την ελευθερία. Ελευθερία να επιλέγει κανείς τον σεξουαλικό του προσανατολισμό και τον τρόπο ζωής του», έγραψε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Όλοι τους απηύθυναν συλλυπητήρια μηνύματα και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους συγγενείς των θυμάτων και στον αμερικανικό λαό. «Αυτή η βάρβαρη επίθεση στόχευε τις θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν.
Παρά τη θλίψη, είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε έναν τρόπο ζωής ανοικτό και όχι μισαλλόδοξο, τόνισε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, από την Κίνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Στο Twitter, στο χάσταγκ #loveislove, πολλοί χρήστες εξέφρασαν παρόμοιες απόψεις, δημοσιεύοντας μηνύματα κατά της ομοφοβίας και αναρτώντας φωτογραφίες ανδρών και γυναικών που αγκαλιάζονται μεταξύ τους.
Την ίδια ώρα, οι οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων δήλωναν αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα τους. «Η αγάπη μας θα είναι πάντα ισχυρότερη από το μίσος τους», σημείωσε η Inter-LGBT, ομοσπονδία στην οποία μετέχουν περίπου 60 γαλλικές οργανώσεις, υποσχόμενη «να συνεχίσει ακούραστα τον αγώνα».
Αρκετοί ηγέτες πάντως, μολονότι καταδίκασαν την επίθεση, απέφυγαν να αναφερθούν στο σεξουαλικό προσανατολισμό των θυμάτων. Στην Πολωνία, η σιωπή της πολιτικής ηγεσίας απογοήτευσε του ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. «Δεν ξέρουν να αντιδράσουν ούτε καν σε ένα τόσο τραγικό γεγονός», είπε ο Τόμας Μπασκόφσκι, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ισότητας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, συνεχάρη τον εαυτό του επειδή «είχε δίκιο» για τον ισλαμικό εξτρεμισμό, προκαλώντας τη μήνη πολλών χρηστών του διαδικτύου οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την τραγωδία.
«Το Ισλάμ καταδικάζει τη δολοφονία αθώων ανθρώπων», προτίμησε να πει ο Νατζίμπ Ραζάκ, πρωθυπουργός της Μαλαισίας, χώρας η πλειοψηφία των κατοίκων της οποίας είναι μουσουλμάνοι.