Κόσμος
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2005 18:31

«Μηνύματα αλληλεγγύης και στήριξης για ένα δημοκρατικό και ασφαλές Ιράκ»

Μηνύματα αλληλεγγύης και στήριξης για ένα ενιαίο, δημοκρατικό, σταθερό και ασφαλές Ιράκ, έστειλε η διεθνής διάσκεψη στις Βρυξέλλες για το Ιράκ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

Όπως είπε ο κ. Μολυβιάτης, στη διάσκεψη οι υπουργοί Εξωτερικών από 80 κράτη του κόσμου, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη μεγάλη προσπάθεια του ιρακινού λαού να ανοικοδομήσει τη χώρα του και να οδηγηθεί από ένα παρελθόν αυταρχισμού και τυραννίας, σε ένα μέλλον ασφαλούς δημοκρατίας. Πρόκειται για μία πράξη πολιτικής αλληλεγγύης προς τους Ιρακινούς σε αυτήν την κρίσιμη μεταβατική περίοδο, η οποία, όπως και όλα τα μεταβατικά στάδια, δεν είναι χωρίς προβλήματα, συμπλήρωσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον κ. Μολυβιάτη, η ασφάλεια είναι το πρώτο ζητούμενο και σε αυτό πρέπει να συμβάλλουν και οι γειτονικές χώρες με τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων τους με το Ιράκ. Αυτό δεν θα είναι μόνον προς όφελος της ασφάλειας του Ιράκ, αλλά και ολόκληρης αυτής τής, τόσο ευπαθούς, περιοχής του κόσμου, σημείωσε.

Εξίσου σημαντικό, πρόσθσε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι και το ζήτημα της ομαλής εξέλιξης της πολιτικής διαδικασίας, καθώς η ασφαλής οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του Ιράκ. Αυτό μπορεί να διασφαλισθεί με τη διαμόρφωση, υιοθέτηση και εφαρμογή ενός δημοκρατικού συντάγματος, από αντιπροσώπους όλων των Ιρακινών.

Καταλήγοντας, ο κ. Μολυβιάτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τις σταθερές αρχές της εξωτερικής της πολιτικής, συνέβαλε από την πρώτη στιγμή και στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην προσπάθεια αυτή της διεθνούς Κοινότητας, και θα συνεχίσει να το πράττει.

Πηγή ΑΠΕ