Πολιτική
Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016 12:28

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό από Σύνταγμα, εκλογικό νόμο και «παραιτηθείτε»

Συνταγματική αναθεώρηση, εκλογικός νόμος και η συγκέντρωση υπό τον τίτλο «παραιτηθείτε» την Τετάρτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη, λίγα 24ωρα μετά το οριστικό κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Συνταγματική αναθεώρηση, εκλογικός νόμος και η συγκέντρωση υπό τον τίτλο «παραιτηθείτε» την Τετάρτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη, λίγα 24ωρα μετά το οριστικό κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Εν πρώτοις η αλλαγή της ατζέντας από τα δημοσιονομικά και τα prior actions αποτελούσε και αποτελεί επιδίωξη του Μαξίμου. Με δική του πρωτοβουλία «άνοιξε» το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και του εκλογικού νόμου ενώ και μια σειρά κυβερνητικών και μη στελεχών (Φίλης, Σκουρλέτης, Νεφελούδης) με δηλώσεις τους κατά των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο. 

Ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, με σημερινή του συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών, σημειώνει ότι «η πολιτική καχεξία, η ένδεια προτάσεων και θέσεων αναγκάζουν τη ΝΔ να αναζητά εναγωνίως ατζέντα στη Βενεζουέλα και στη Χιλή του Πινοσέτ», ενώ αναφερόμενος στην επικείμενη συγκέντρωση του «Παραιτηθείτε» μιλά για «αντιδραστικά κινήματα που τείνουν να δοκιμάσουν τα όρια της συνταγματικής ανοχής» και προκαλούν ανησυχία ακόμη και σε «ανθρώπους από τον συντηρητικό χώρο».

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, με ανάρτησή του στο Facebook εξαπολύει επίθεση στο κίνημα «Παραιτηθείτε» κάνοντας λόγο για «κολλαγόνα, Τζημέριες υστερίες, ανεγκέφαλους "συγγραφείς" , κοινώς υβρεολόγους και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» που «θα κάνουν ένα σόου με σύνθημα, "φέρτε πίσω αυτά που σας φάγαμε"», καταλήγοντας: «Μη χολοσκάτε, αν τους μισούς από αυτούς τους γυρίσει κανείς ανάποδα, θα πεταχτεί από τις τσέπες τους το μισό χρέος της χώρας. Άντε και καλή διασκέδαση και προσοχή στα καλσόν».

Από την πλευρά του το Μαξίμου κρατά αποστάσεις από παρόμοιες δηλώσεις σημειώνοντας απλά ότι «το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο».

Διχάζει και η Συνταγματική Αναθεώρηση 

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει και το «άνοιγμα» της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, κυρίως για τον τρόπο εκλογής και τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον εκλογικό νόμο. 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται μέχρι τα τέλη Ιουλίου να ανακοινώσει τις αποφάσεις και τις θέσεις της κυβέρνησης ωστόσο κόμματα και πολιτικοί έχουν ήδη τοποθετηθεί δημόσια. 

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τάχθηκε δημόσια υπέρ της εκλογής ΠτΔ από το λαό, κάτι που έσπευσε να κάνει και η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και παρά το «όχι» του νυν προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και η πλευρά Καρμανλή βλέπει θετικά την απευθείας εκλογή ΠτΔ από το λαό. 

Ωστόσο, η αντίθετη άποψη επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει την αύξηση των αρμοδιοτήτων της προεδρίας εγκυμονεί τον κίνδυνο δημιουργίας ενός διπολικού συστήματος εξουσίας σε εποχές που η πολιτική ομαλότητα είναι το ζητούμενο. Στην κυβέρνηση πάντως δεν έχουν «ανοίξει» τα χαρτιά τους για το θέμα.

Για τον εκλογικό νόμο, η Ν.Δ. αντιτίθεται στην απλή αναλογική και σε κάθε σύστημα που θα παράγει ακυβερνησία και όχι σταθερές κυβερνήσεις, όπως σημειώνει, ενώ το Μαξίμου, παρότι σημειώνει πως η πολιτική σταθερότητα είναι το ζητούμενο, επισημαίνει ότι ένα σύστημα πιο κοντά στην απλή αναλογική θα έχει τη στήριξη της ήσσονος αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) κάτι που επιθυμεί διακαώς.