Απόψεις
Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016 14:00

Αυτός άργησε να φύγει

«Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Αυτό ήταν το σύνθημα του Αλεξάντερ Στουμπ όταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών, τον Μάιο του 2015, στην τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού της Φινλανδίας. Η εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου είχε βρει εξαιρετικά αποδυναμωμένο το κεντρο-δεξιό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού (NCP) του Αλεξάντερ Στουμπ, παρότι έως το 2011 ήταν το πιο ισχυρό. Εν μέσω οικονομικών δυσχερειών και ευρωπαϊκών κρίσεων, κάποιος πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου, γράφει η Αγγελική Κοτσοβού.

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

«Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Αυτό ήταν το σύνθημα του Αλεξάντερ Στουμπ όταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών, τον Μάιο του 2015, στην τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού της Φινλανδίας. Η εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου είχε βρει εξαιρετικά αποδυναμωμένο το κεντρο-δεξιό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού (NCP) του Αλεξάντερ Στουμπ, παρότι έως το 2011 ήταν το πιο ισχυρό. Εν μέσω οικονομικών δυσχερειών και ευρωπαϊκών κρίσεων, κάποιος πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου. Και αυτή τη φορά ο κλήρος έπεσε στον 48χρονο Στουμπ, που «καρατομήθηκε» χθες από την ηγεσία του NCP και αναμένεται να χάσει και τον «θώκο» στο υπουργείο Οικονομικών, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον 46χρονο Πέτερι Όρπο, νυν υπουργό Εσωτερικών.

Ο κ. Στουμπ θεωρείται υπεύθυνος για τη δραματική μείωση της δημοτικότητας του NCP από τότε που εξελέγη στην ηγεσία του κόμματος, πριν από δύο χρόνια. Πολλοί τον θεωρούν υπεύθυνο και για την κατάσταση της φινλανδικής οικονομίας, που βίωσε μία τριετία ύφεσης, χάνοντας πρόσφατα και την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση του τριπλού Α. Για τους Έλληνες, ο κ. Στουμπ έχει μείνει βαθιά χαραγμένος στη μνήμη εξαιτίας της σκληρής στάσης που τήρησε το Ελσίνκι στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις-θρίλερ του περσινού καλοκαιριού, με τον κ. Στουμπ να έχει λάβει εντολή από το εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών -που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό- να διαπραγματευθεί ακόμη και ένα Grexit.

Ο περσινός εφιάλτης κατέληξε στο τρίτο και πιο βαρύ μνημόνιο για την Ελλάδα, ενώ στη Φινλανδία οι πολιτικές «ζυμώσεις» είχαν μεγαλύτερη διάρκεια. Η ευρωπαϊκή κρίση μετράει ακόμη ένα πολιτικό «θύμα» στη χώρα του Βορρά. Ο κ. Στουμπ απομακρύνεται, παρότι η φινλανδική οικονομία επανακάμπτει, χάρη στις πρωτοβουλίες του για περικοπές και βαθιές μεταρρυθμίσεις κυρίως στα εργασιακά. Ο κ. Στουμπ είχε δηλώσει παλαιότερα ότι, όταν πρόκειται για την οικονομική πολιτική, «είμαι απλώς ρεαλιστής». Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όμως, ο ρεαλισμός μάλλον δεν είναι αρκετός. «Χρειάζεται να είμαστε πιο τολμηροί, ευέλικτοι και καινοτόμοι» πιστεύει ο «διάδοχος» Όρπο, αν και δεν είναι σίγουρο πως θα καταφέρει να ξεφύγει από τη μέγγενη των σκληρών μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης.