«Ενθαρρυντικό» γεγονός χαρακτήρισε χθες στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, απέναντι στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο προπύργιό τους στη Σύρτη.
«Ενθαρρυντικό» γεγονός χαρακτήρισε χθες στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, απέναντι στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο προπύργιό τους στη Σύρτη.
«Δεν επιθυμώ να επεκταθώ περισσότερο, διότι η κατάσταση παραμένει ρευστή. Όμως είναι πολύ ενθαρρυντική για εμάς η πρόοδος που έχει επιτευχθεί», δήλωσε ο Μπρετ ΜακΓκερκ, ειδικός απεσταλμένος του Ομπάμα στη διεθνή συμμαχία κατά των ομάδων του Ισλαμικού Κράτους.
Δυνάμεις προσκείμενες στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης ανακοίνωσαν χθες ότι κατέλαβαν το λιμάνι της Σύρτης, επιτυγχάνοντας να αποσπάσουν κι άλλα εδάφη από τους τζιχαντιστές στην πόλη που αποτελεί το σημαντικότερο προπύργιό τους στο κράτος της βόρειας Αφρικής.
Μια πηγή προσκείμενη σε ομάδες μαχητές από τη Μισράτα ανέφερε ότι το λιμάνι, περίπου 5 χιλιόμετρα ανατολικά του κέντρου της πόλης, τέθηκε υπό τον έλεγχό τους.
Η ανακατάληψη της Σύρτης, μιας πόλης 450 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, που βρίσκεται στα χέρια του Ι.Κ. από τον Ιούνιο του 2015, είναι ο βασικός στόχος της ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα για να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές από μια παράκτια περιοχή μήκους περίπου 200 χλμ. στη βόρεια και κεντρική Λιβύη.
Η πηγή που πρόσκειται στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις από τη Μισράτα ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι χθες αυτές υπέστησαν 11 απώλειες, ενώ 35 μαχητές τραυματίστηκαν. Πάνω από 100 φιλοκυβερνητικοί μαχητές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Σύρτης στις αρχές του Μαΐου.
Στο κέντρο της πόλης, οι μάχες μαίνονταν κυρίως στον τομέα όπου βρίσκεται το συνεδριακό κέντρο Ουαγκαντούγκου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Σε αυτό το συνεδριακό κέντρο το Ι.Κ. είχε εγκαταστήσει το κέντρο διοίκησης των μαχητών του στη Σύρτη.
Ο αριθμός των τζιχαντιστών που βρίσκονται στη Σύρτη είναι άγνωστος, όπως επίσης άγνωστο είναι πόσοι άμαχοι ζουν ακόμη εκεί. Στην επίθεση στη Σύρτη συμμετέχουν επίσης κάποιες μονάδες του διχασμένου λιβυκού στρατού.
Μεγάλο μέρος του στρατού παραμένει πιστό στην παράλληλη κυβέρνηση, που συνεχίζει να εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Φάγεζ αλ Σαράτζ, η οποία εγκαταστάθηκε στην Τρίπολη στις 30 Μαρτίου. Των μονάδων του στρατού που αρνούνται να δηλώσουν πίστη στη νέα κυβέρνηση ηγείται ο αμφιλεγόμενος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ.