Οι κεντρικοί πρωταγωνιστές της πολιτικής μας σκηνής μετά την πρώτη αξιολόγηση βιάζονται. Στην αντιπολίτευση η κυρίαρχη Ν.Δ. εκτιμά ότι πρέπει να φύγει το συντομότερο η κυβέρνηση, αλλά δεν είναι μόνη. Θυμίζουμε την πρόσφατη δημιουργία του διαδικτυακού «Παραιτηθείτε», γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης.
Από την έντυπη έκδοση
Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected]
Οι κεντρικοί πρωταγωνιστές της πολιτικής μας σκηνής μετά την πρώτη αξιολόγηση βιάζονται. Στην αντιπολίτευση η κυρίαρχη Ν.Δ. εκτιμά ότι πρέπει να φύγει το συντομότερο η κυβέρνηση, αλλά δεν είναι μόνη. Θυμίζουμε την πρόσφατη δημιουργία του διαδικτυακού «Παραιτηθείτε».
Ήταν η αιτία για τη δήλωση περί «ορίων συνταγματικής ανοχής». Μια έκφραση σαν θέμα εξετάσεων για τα ΑΕΙ. Θα ακουστεί από πολλούς και ο καθένας θα καταλάβει ό,τι θέλει. Οι κυβερνώντες εμφανίζουν την αλαζονεία των πετυχημένων, που τους κρίνουν αχάριστοι ευεργετημένοι.
Τελείως διαφορετικό φρόνημα θα έχουν όσοι παραλάβουν τα ειδοποιητήρια για τον ΕΝΦΙΑ ή οι συνταξιούχοι που τους μειώθηκαν οι επικουρικές συντάξεις.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατάφερε να κάνει ό,τι και οι προηγούμενες στα χρόνια μετά την ελεγχόμενη χρεοκοπία. Αναφερόμαστε στη σχετική ευκολία με την οποία νομοθετούν τις μειώσεις δαπανών και την αύξηση των εσόδων από φόρους.
Το έκανε με σαφώς λιγότερες κοινωνικές αντιδράσεις. Εφαρμόστηκαν δε δραστικότερες διαδικασίες για την εκκαθάριση των στελεχών με ριζική αντίθεση στη στήριξη από τους εταίρους και πιστωτές.
Άργησαν μεν, κατάλαβαν δε ότι παραμονή στο ευρώ χωρίς συμμόρφωση με τις συμφωνίες είναι αδύνατη. Οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, που ήταν απαραίτητες για να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της υποδόσης, διέλυσαν κάθε αμφιβολία.
Τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις, όμως, δηλαδή τομές στον παλαιολιθικό τρόπο των δομών που υπηρετούν την παραγωγική διαδικασία και το κράτος, τις ανέβαλαν.
Μάλλον προκαλεί δέος η ισχύς των αντιδράσεων του πλήθους και της ποιότητας των ανθρώπων που χρειάζεται να θιγούν. Έτσι όμως θα διευκολυνθεί η σύγχρονη οικονομική δραστηριότητα, που ακόμα πνίγεται από το τέρας της καλοβολεμένης γραφειο-κομματο-κρατίας.
Οι πολίτες που θέλουν την παραμονή στην Ευρωζώνη και ελπίζουν σε επαναφορά ρυθμών ανάπτυξης με θετικό βηματισμό δεν θέλουν να παραιτηθούν οι κυβερνώντες, ούτε να φύγουν επειδή τους «σπρώχνουν» από την εξουσία τα ψέματά τους. Άλλωστε, όλοι τα χρησιμοποίησαν.
Προτιμούν να μείνουν και να τολμήσουν. Αφού ήδη το πικρό ποτήρι σε ιδεολογικό και κομματικό επίπεδο το ήπιαν και δεν δηλητηριάστηκαν, άρα έγιναν πιο δυνατοί.
Μετά λοιπόν την εκμάθηση της διαδρομής που οδηγεί σε συμφωνία με τους εταίρους, έφτασε η ώρα για τα πραγματικά δύσκολα και κυρίως παρασκηνιακά συμβαίνοντα.
Μετά την κλοτσιά της «μπάλας» από τον ΥΠΟΙΚ για τον Σεπτέμβριο, αναφορικά με τα μέτρα που αφορούν το προσκήνιο της πολιτικής ζωής, πρώτες στη σειρά έρχονται οι αποφάσεις στις οποίες υποχρεώνει η έκθεση αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών, που παρήγγειλε το ΤΧΣ.
Δεν ενδιαφέρει το ποια πρόσωπα θα αντικαταστήσουν και ποιους. Ενδιαφέρει αν θα τολμήσουν οι αρμόδιοι να δράσουν χωρίς τα κριτήρια του παρελθόντος.