Πολιτική
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2005 16:04

Απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ στο ΠΑΣΟΚ για το θέμα της Ψυττάλειας

Ανακοίνωση με την οποία απαντά στον Τομέα Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ποιότητας Ζωής του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της Ψυττάλειας εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτηρίζει την ανακοίνωση θρασύτατη, χωρίς ίχνος ντροπής και ευθύνης και σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε επί 20 χρόνια τον τόπο και άφησε την Αττική με έναν μόνο ΧΥΤΑ, των Λιοσίων, δεν είχε εξασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις για την κατασκευή των τριών νέων ΧΥΤΑ που χωροθέτησε, ενώ είναι υπεύθυνο για την καθυστέρηση στην κατασκευή της β’ φάσης του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας χωρίς το απαραίτητο εργοστάσιο ξήρανσης. Παράλληλα επισημαίνει ότι το Μάρτιο του 2004 είχαν ήδη σωρευτεί στην Ψυττάλεια 140.000 τόνοι λάσπης.

Αντίθετα, όπως υπογραμμίζει, για την κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης η κυβέρνηση της ΝΔ προκήρυξε διαγωνισμό από τις 25 Ιουλίου 2004 και η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε στον προϋπολογισμό του 2005. Η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο. «Εμείς, σε δεκαπέντε μήνες, κάναμε όλα αυτά που έπρεπε να έχουν κάνει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επί είκοσι χρόνια», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Καταρτίσαμε ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει:

Α. Την κατασκευή των τριών νέων ΧΥΤΑ (το Σεπτέμβριο ανοίγουν οι προσφορές των διαγωνισμών).

Β. Την κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης μέχρι τις αρχές του 2007 (οι προσφορές του διαγωνισμού ανοίγουν στις 25 Ιουλίου).

Γ. Την αντιμετώπιση ενδιάμεσα του προβλήματος της λυματολάσπης, με την παγκοσμίως αποδεκτή επιστημονική μέθοδο της εδαφοποίησης (αντί να ρίχνουμε τη λάσπη χύδην και ανεπεξέργαστη στο ΧΥΤΑ των Λιοσίων, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ επί έξι χρόνια στην Ψυττάλεια και στα Λιόσια)», προσθέτει η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ επισημαίνετο πως «τα επεισόδια στα ¶νω Λιόσια είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και συνιστούν προσωπική ευθύνη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά, ο οποίος επέλεξε την οδό της επιβολής, αντί της οδού του διαλόγου και της πειθούς, για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα, σχετικά με τη διαχείριση της λυματολάσπης της Ψυτάλλειας».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σουφλιάς και η κυβέρνηση της Ν.Δ. χειρίσθηκαν το υπαρκτό πρόβλημα των απορριμμάτων και των ΧΥΤΑ, καθώς και το πρόβλημα της λυματολάσπης της Ψυτάλλειας με προχειρότητα και αδιαλλαξία.

«Η αδράνεια, η αναβλητικότητα και η έλλειψη στόχων και σχεδίου, οι απαράδεκτες εμμονές και η έλλειψη διαλόγου, έχουν οδηγήσει το δίδυμο πρόβλημα λυματολάσπη- ΧΥΤΑ ¶νω Λιοσίων σε εκρηκτικό σημείο και την περιοχή της Αττικής και την Αθήνα σε ομηρία», συνεχίζει η ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει: «Αποτέλεσμα αυτής της στάσης αποτελεί το πρόσφατο πρόβλημα των σκουπιδιών της Αθήνας, το οποίο, δυστυχώς, δεν έλυσε η υπεύθυνη κυβέρνηση, αλλά, έστω και προσωρινά, το έλυσε ο εισαγγελέας κ. Παπαγγελόπουλος».

Όπως υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ, «ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αφού ταλαντεύτηκε 15 μήνες με ανεφάρμοστες και επικίνδυνες για την υγεία των πολιτών λύσεις, εφαρμόζει με καθυστέρηση τον σχεδιασμό και τις λύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα των ΧΥΤΑ της Αττικής και της λυματολάσπης της Ψυτάλλειας».

Τέλος, στην ανακοίνωση καλείται ο κ. Σουφλιάς, «χωρίς λεονταρισμούς να συζητήσει με τους πολίτες και τους φορείς της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, και να παρουσιάσει πειστικές δεσμεύσεις».