Πολιτική
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2016 20:49

Κυβέρνηση: Την Πέμπτη κλείνει και τυπικά η αξιολόγηση

Τη συνεδρίαση του Euro Working Group στο Ελσίνκι την Πέμπτη αναμένουν στην κυβέρνηση ώστε να κλείσει το θρίλερ της πρώτης αξιολόγησης, μετά και το stop της Budestang στην εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές την Πέμπτη και τυπικά το Euro Working Group, «θα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων».

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Τη συνεδρίαση του Euro Working Group στο Ελσίνκι την Πέμπτη αναμένουν στην κυβέρνηση ώστε να κλείσει το θρίλερ της πρώτης αξιολόγησης, μετά και το stop της Budestang στην εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές την Πέμπτη (9 Ιουνίου) και τυπικά το Euro Working Group, «θα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων» και στη συνέχεια το Euro Working Group (EWG) θα ενημερώσει και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών - μελών προκειμένου τα τελευταία να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης.

Ωστόσο επικρατεί σύγχυση σχετικά με το αν και ποια προαπαιτούμενα χρειάζεται να εκπληρώσει η Αθήνα, με δεδομένο ότι την Τρίτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τα δύο prior action (MoU με την ανάδοχο εταιρεία για το Ελληνικό και αλλαγές στη δομή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας) και δεν υπάρχουν άλλα προαπαιτούμενα.

Στον αντίποδα η Επιτροπή Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, ανέβαλε την απόφαση για την εκταμίευση της δανειακής δόσης για την Ελλάδα με τον εκπρόσωπο της Κ.Ο των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοικωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή,  Έκχαρτ Ρέμπεργκ να δηλώνει: «Δεν αποδεσμεύσαμε σήμερα ακόμη την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διότι η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί».

Το αν η Budestang αναμένει το επίσημο OK του EWG ή υπάρχουν ακόμη «ανοιχτά» ζητήματα για τα οποία η Αθήνα θεωρεί ότι μετατέθηκαν για τον Σεπτέμβριο, είναι κάτι που πλην συγκλονιστικού απροόπτου θα φανεί στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Παίρνουν πίσω το δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση   

Το πρωί της Τετάρτης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, επιχείρησαν να «μαζέψουν» τις αντιδράσεις που προκάλεσε το γεγονός ότι την Τρίτη η κ. Γεροβασίλη άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο της διενέργειας δημοψηφίσματος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Σύμφωνα πάντως με στέλεχος του Μαξίμου, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συναίνεση του πολιτικού κόσμου στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και όχι ο αιφνιδιασμός, ενώ αρκετοί εντός του σκληρού κυβερνητικού πυρήνα θεωρούν δύσκολο ένα παρόμοιο δημοψήφισμα λόγω των πολλών και διαφορετικών θεμάτων που περιλαμβάνει μια αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στο θέμα των αλλαγών στα εργασιακά, κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν κάθε συζήτηση για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και του δικαιώματος της ανταπεργίας (lockout).

«Ανοιχτό» παραμένει το θέμα των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο και στην προκήρυξη των απεργιών, ενώ την Τρίτη η κ. Γεροβασίλη διέψευσε ότι υπάρχει κάποιο αίτημα και πολύ περισσότερο κάποια πρόθεση από πλευράς της κυβέρνησης για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Όπως είπε χαρακτηριστικά «το ζήτημα αυτό είναι εντελώς ανύπαρκτο. Από πλευράς των θεσμών δεν έχει τεθεί ποτέ. Το ζήτημα δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να προκαλέσει δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης».

Ωστόσο και σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το ΔΝΤ θα επιστρέψει το Φθινόπωρο με «βαριά» ατζέντα για τις αλλαγές στο εργασιακό νομοσχέδιο και όσον αφορά στα δώρα και τα επιδόματα αδείας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που μπορεί να φτάσουν έως την ενσωμάτωσή τους στους υπόλοιπους 12 μισθούς, ενδεχόμενο που δεν απέκλεισε προ ημερών και ο πρόεδρος του ΣΕΒ.