Πολιτική
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2005 17:32

ΕΦΕΤ - Λιστέρια σε σαλάτα Βουδαπέστης της εταιρείας Primo

Λιστέρια εντοπίστηκε σε σαλάτα Βουδαπέστης της εταιρείας Primo, επειτα από ελέγχους που διενήργησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes στο προϊόν με την επωνυμία «Σαλάτα Βουδαπέστης Primo», συσκευασίας 2 κιλών (με Lot Nr 154 και ημερομηνία λήξεως 17/8/2005), το οποίο και ανακαλείται με ευθύνη της εταιρείας, ενώ με την εποπτεία του ΕΦΕΤ θα γίνει απολύμανση των χώρων και του εξοπλισμού της επιχείρησης και ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών για πιθανή διακίνηση του εν λόγω προϊόντος. Επίσης, ζητήθηκε από την επιχείρηση η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τον εντοπισμό του Listeria monocytogenes σε προϊόν με την εμπορική ονομασία μπέικον καπνιστό «Primo» (Lot 143, με ημερομηνία λήξης 26/7/2005) στο Ίδρυμα Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων του Ασύλου Ανιάτων και μετά την ενημέρωση του ΕΦΕΤ από το υπουργείο Υγείας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ διενήργησε έλεγχο στην εταιρεία ΠΡΙΜΟ Α.Ε, όπου μεταξύ των άλλων προέβη σε δειγματοληψία 20 διαφορετικών προϊόντων.

Παράλληλα, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ΕΦΕΤ έλαβε ειδοποίηση που αφορά:

- Την ανίχνευση ξένων ως προς τη φύση των προϊόντων χρωστικών (Ερυθρό του Σουδάν Ι, Para Red και Toluidine Red) σε μπαχαρικά με ονομασία πώλησης:

«Gewurzzubereitung fur schaschlik" (Spicemixture for Shaslik) και αριθμό παρτίδας 10/4 που διακινείται στην Ελλάδα από τις εταιρείες των Καρακεχίδη Θεόδωρου - Γεώργιου και Mezejewskaja Olga. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι είχαν εισαχθεί στην ελληνική αγορά 80 σακουλάκια των 15 γρ., συνολικού βάρους 1,2 κιλών.

Και «Suppen Wurzmischung fur Borschtsch» (Soup-spicemixture for Borsch) και αριθμό παρτίδας 2/05, που διακινήθηκε στην Ελλάδα από την εταιρεία της Mezejewskaja Olga. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι είχαν εισαχθεί στην ελληνική αγορά 300 σακουλάκια των 15 γρ., συνολικού βάρους 4,5 κιλών.

- Την ανίχνευση βαρίου σε φυσικό μεταλλικό νερό σε συγκέντρωση υψηλότερη από το επιτρεπτό όριο με ονομασία πώλησης «BORJOMI GEORGINA MINERAL WATER» σε φιάλη του 1L, με ημερομηνία παραγωγής 11/4/05 (ώρα 08:44) και ημερομηνία ανάλωσης 11/4/06, που διακινήθηκε στην Ελλάδα από την εταιρεία της Mezejewskaja Olga. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι είχαν εισαχθεί στην ελληνική αγορά 240 φιάλες.

Και στις τρεις περιπτώσεις, ο ΕΦΕΤ ζήτησε άμεσα την άμεση ανάκληση των ανωτέρω προϊόντων και την επίσημη ενημέρωση, με υπεύθυνη δήλωσή τους, για την πιθανή διακίνηση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά, στην αγορά των χωρών μελών της Ε.Ε. ή σε άλλες τρίτες χώρες. Kλιμάκια της περιφερειακής υπηρεσίας του ΕΦΕΤ πραγματοποίησαν επιτόπου ελέγχους στις εν λόγω επιχειρήσεις.