Δέκα χώρες της βόρειας Ευρώπης υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την υποδομή και τους κανονισμούς της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
Δέκα χώρες της βόρειας Ευρώπης υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την υποδομή και τους κανονισμούς της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν οι υπουργοί ενέργειας της Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Γαλλίας, της Δανίας, της Ιρλανδίας, του Βελγίου και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι ηγέτες της βιομηχανίας αναφέρουν ότι με τις σωστές πολιτικές, η νέα τεχνολογία θα μπορεί να ανταγωνιστεί σε κόστος τη συμβατική παραγωγή μέσα σε μια δεκαετία. Σε μια ανοικτή επιστολή, οι επικεφαλής 11 ενεργειακών εταιρειών προβλέπουν πως θα καταφέρουν να ρίξουν το κόστος κάτω από τα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ως το 2025.
«Η δέσμευση αυτή είναι δυνατή μόνο με μια σταθερή, μακροπρόθεσμη αγορά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη», αναφέρει η επιστολή, στην οποία δε συμμετείχε η δανική Dong Energy, η μεγαλύτερη εταιρεία του τομέα, καθώς περιορίζεται από την αρχική δημόσια προσφορά που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα.
Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι μια σχετικά ακριβή μορφή παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με τα ρεύματα και το αλμυρό νερό των ωκεανών να δημιουργούν δύσκολες συνθήκες για την κατασκευή και λειτουργία ανεμογεννητριών.
Ωστόσο, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα μπορούν να κατασκευαστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα και να αξιοποιήσουν ισχυρότερους ανέμους από ό,τι οι ανεμογεννήτριες στην ξηρά.
Η τεχνολογία κρίνεται ως απαραίτητη για την Ε.Ε., ώστε να επιτευχθεί ο στόχος περικοπής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80-95% έως το 2050, δήλωσαν οι υπουργοί.
Οι δέκα χώρες δεσμεύτηκαν για την εναρμόνιση των ρυθμιστικών πλαισίων, το διαμοιρασμό τεχνικών πληροφοριών και τη βελτίωση του διακρατικού συντονισμού σχετικά με την υποδομή του απαιτούμενου δικτύου.