Κόσμος
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2005 19:30

Ο Μπλερ, οι αγελάδες, η έρευνα και τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Ο κοινοτικός προϋπολογισμός, που ορισμένοι θεωρούν υψηλό, αποτελεί μόλις το 2,5% των δημοσίων δαπανών των κρατών μελών. Αυξήθηκε τα τελευταία 7 χρόνια μόλις κατά 8% όταν οι αντίστοιχοι εθνικοί προϋπολογισμοί αυξήθηκαν κατά 23%.

Οσοι υποστηρίζουν τώρα την ανάγκη μιας νέας Κοινής Aγροτικής Πολιτικής, θα ήταν άραγε έτοιμοι να δώσουν το καλό παράδειγμα των προσαρμογών περικόπτοντας τα κονδύλια που παίρνουν οι δικοί τους μεγαλοαγρότες;

Η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας είναι στους δέκα κύριους ευεργετούμενους από τις αγροτικές επιδοτήσεις στην Ευρώπη, γι' αυτό ο Τόνι Μπλερ τάχθηκε το 2003 εναντίον της μείωσης των αρωγών προς τους μεγάλους γαιοκτήμονες, δήλωσε στις 23 Ιουνίου 2005 ο Αυστριακός, πρώην επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. Φραντς Φίσλερ.

«Οταν ήμουν επίτροπος, είχα προτείνει να περιοριστούν οι επιδοτήσεις προς τις μεγάλες γαιοκτησίες, αλλά την πρόταση μπλόκαραν ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ», πρόσθεσε ο αυστριακός πολιτικός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kurier της Βιένης.

Ο κ. Μπλερ αντιπαραβάλλει την «έννοια της σύγχρονης Ευρώπης» που αντιπροσωπεύει η έρευνα και η τεχνολογία με το «παρελθόν» που αντιπροσωπεύει η γεωργία. «Τα χρήματα της Ε.Ε. είναι για την απασχόληση, όχι για τις αγελάδες», τόνισε χαρακτηριστικά, εμπλέκοντας τα συμπαθή τετράποδα στη διαμάχη για την πολιτική ηγεμονία στην Ε.Ε.

Ο κ. Μπλερ υποστηρίζει να δρομολογηθεί μεταβίβαση κεφαλαίων της ΚΑΠ προς τη έρευνα και την τεχνολογία, καθώς «το 40% του κοινοτικού προϋπολογισμού χρηματοδοτεί το 5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού που είναι οι αγρότες».

Δηλαδή, το πρόβλημα κατά τους Βρετανούς είναι ότι οι δαπάνες για τη γεωργία προέρχονται σε υπερβολικό βαθμό από το ευρωπαϊκό ταμείο, και υπαινίσσονται μερική επανεθνικοποίηση των αγροτικών επιδοτήσεων για να καλυφθεί η επιπλέον χρηματοδότηση για την έρευνα και την τεχνολογία.

Θα το δεχτούν οι Γάλλοι, κυρίως;