Η «δίκαιη» ανάπτυξη είναι η λέξη-κλειδί στην κυβέρνηση για τη μετά την πρώτη αξιολόγηση εποχή, όπως δηλώνει άλλωστε στη συνέντευξή του σήμερα (Σάββατο) στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Η «δίκαιη» ανάπτυξη είναι η λέξη-κλειδί στην κυβέρνηση για τη μετά την πρώτη αξιολόγηση εποχή, όπως δηλώνει άλλωστε στη συνέντευξή του σήμερα (Σάββατο) στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Ανάπτυξη, γιατί η χώρα και η οικονομία μπαίνουν σε φάση ανασυγκρότησης. Και δίκαιη, γιατί μια τέτοια ανάπτυξη έχει νόημα μόνον όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει: «Μιλάμε για μια ανάπτυξη, η οποία θα συνοδεύεται με ολοένα και ισχυρότερη κοινωνική προστασία, με στήριξη της εργασίας και της μικρής και μεσαίας οικονομίας, αλλά και με αναλογική κατανομή του οφέλους, όπως ακριβώς κατανεμήθηκαν και τα βάρη».
Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δεχτεί εισηγήσεις συνεργατών του να ηγηθεί ο ίδιος στον επικείμενο ανασχηματισμό του υπουργείου Ανάπτυξης, ακριβώς για να σηματοδοτήσει τη σημασία που αποδίδει στην ανάπτυξη της χώρας και της ελληνικής οικονομίας.
Ανασχηματισμός που, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, θα γίνει πιθανότατα αμέσως μετά τη συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αφού ο Πρωθυπουργος φαίνεται να δίνει μία δεύτερη ευκαιρία στους υπουργούς του, λέγοντας ότι «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η κυβερνητική λειτουργία ήταν δέσμια της διαπραγμάτευσης». «Τώρα είναι η ώρα» υπογραμμίζει «που πρέπει να δείξουμε τις κυβερνητικές μας επιδόσεις και να αξιολογηθούμε».
Ωστόσο, στη σημερινή του συνέντευξη ο κ. Τσίπρας δείχνει και την «αγωνία» του Μαξίμου για τη δεύτερη αξιολόγηση που εκκινεί το φθινόπωρο και κυρίως για το επόμενο «μεγάλο» νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα εργασιακά. Ο Πρωθυπουργός, προφανώς όχι άνευ νοήματος, στέλνει το μήνυμα ότι «θα υπερασπιστούμε την εργασία, όπως κάναμε για την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις». «Η εμπλοκή, άλλωστε του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στις διαπραγματεύσεις διευρύνει τις συμμαχίες που έχουμε ήδη διαμορφώσει» προσθέτει.
Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές προχώρησαν την Παρασκευή σε μία αναλυτική καταγραφή των αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το κλείσιμο της αξιολόγησης, περιγράφοντας 34 σημεία – αλλαγές τις οποίες, πάντα κατά τη γνώμη των συντακτών του κειμένου, η κυβέρνηση κατάφερε είτε να αποκρούσει παράλογες απαιτήσεις των θεσμών είτε να περάσει καλύτερες ρυθμίσεις από εκείνες της προηγούμενης κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΟΚ .
Τέλος, το Μαξίμου αναμένει τη συνεδρίαση του Euroworking Group της Δευτέρας και την έγκριση του staff level agreement, του κειμένου της συμφωνίας με τους θεσμούς, ώστε στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να αποφασισθεί η επαναφορά του waiver.