Πολιτική
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2005 17:30

ΠΑΣΟΚ: Αντισυνταγματική, άδικη και ανεφάρμοστη η ρύθμιση για το ασφαλιστικό

«Το ΠΑΣΟΚ ευθύς εξαρχής ζήτησε και ζητά τη συνολική απόσυρση των ρυθμίσεων για το ασφαλιστικό των τραπεζών», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος κρίνει ότι οι ρυθμίσεις αυτές «είναι κατάφορα αντισυνταγματικές. Παραβιάζουν τη συλλογική αυτονομία και τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας (άρθρα 12, 22 Συντ.) και πλήττουν κατοχυρωμένα περιουσιακά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων (άρθρο 5 Συντ. και άρθρο 1 του πρώτου προσθέτου πρωτοκόλλου της ΕυρΣΔΑ).

Δεύτερον, είναι κοινωνικά άδικες και προκλητικές. Απαλλάσσουν τις τράπεζες, δηλαδή τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, από ανειλημμένες συμβατικές υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τα 14 δισ. ευρώ και μετακυλύουν το βάρος αυτό στο ΙΚΑ.

Τρίτον είναι ανεφάρμοστες. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι των τραπεζών είναι αναγκασμένοι να υπερασπιστούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα με αγωγές κατά των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να εγγράψουν στο παθητικό τους προβλέψεις για τις σχετικές αξιώσεις, αν θέλουν να είναι συνεπείς στην εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων.

Η εμμονή στις ρυθμίσεις αυτές θα δημιουργήσει συνεπώς μία τεράστια νομική, οικονομική και κοινωνική εμπλοκή που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον με κοινωνικό διάλογο, διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις στο πλαίσιο του νόμου 3029. Αυτό προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

Εφόσον όμως η κυβέρνηση επιμείνει στην ψήφιση των ρυθμίσεων για τα επικουρικά ταμεία των τραπεζών και επιπλέον στη σύνδεση της ρύθμισης αυτής με την άμεση ένταξη των ταμείων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ δύο πράγματα είναι στοιχειωδώς και απολύτως αναγκαία:

Πρώτον να καταρτιστούν και να κατατεθούν στη Βουλή πλήρεις και έγκυρες αναλογιστικές μελέτες.

Δεύτερον, να αναληφθεί το αναλογιστικό βάρος, δηλαδή το κόστος ένταξης των ταμείων στο ΙΚΑ, από τις ίδιες τις τράπεζες που επωφελούνται. Αυτά τα προφανή και αυτονόητα πράγματα θέτει και η τροπολογία του κ. Εβερτ. Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα την υπερψηφίσει.

Τώρα η κυβέρνηση αγωνίζεται να πείσει τον ίδιο τον πρώην αρχηγό του κόμματος της να αποσύρει την τροπολογία του. Διαφορετικά μεθοδεύει τον τεχνητό αποκλεισμό της συζήτησης και της ψήφισής της επικαλούμενη, όπως πληροφορούμαστε, την έλλειψη σχετικής έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που η ίδια η κυβέρνηση όφειλε κατά το Σύνταγμα να ζητήσει εγκαίρως».