Κόσμος
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2005 19:02

Επιφυλακική η Δύση έναντι του Ιράν μετά τη νίκη Αχμαντινετζάντ

«Οι βασικές γραμμές της ιρανικής εξωτερικής πολιτικής δεν θα αλλάξουν», μετά από την εκλογή στην προεδρία του υπερσυντηρητικού Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, διαβεβαίωσε ο Αλί Αγκτσά Μοχαμάντι, ένας από τους ιρανούς διπραγματευτές σχετικά με τα ιρανικά πυρηνικά.

Ο ίδιος επισήμανε ότι μόλις θα αναλάβει καθήκοντα στις 3 Αυγούστου ο νέος πρόεδρος, θα γίνουν κάποιες αλλαγές στην κυβέρνηση.

«Ο νέος πρόεδρος θα ενημερωθεί για τα πυρηνικά μέχρι να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του», πρόσθεσε.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν θα κάνει «μεγάλο λάθος, εάν νομίζει ότι είμαστε ήπιοι», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ενώ η Γαλλία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι επαγρυπνά για το ιρανικό πυρηνικό θέμα.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των τριών ευρωπαικών χωρών (που έχουν συνομιλίες με το Ιράν για τα πυρηνικά)» τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, «αλλά έχουμε λόγους να είμαστε επιφυλακτικοί».

Ο νέος ιρανός πρόεδρος την Κυριακή τόνισε ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς, και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.