Mag
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 14:46

Η Βενετία της Ολλανδίας

Ένα χωριό δίχως δρόμους που θυμίζει τη Βενετία, σαν να είναι βγαλμένο από παραμύθι, αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του Ολλανδικού βορρά.

Ένα χωριό δίχως δρόμους που θυμίζει τη Βενετία, σαν να είναι βγαλμένο από παραμύθι, αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του Ολλανδικού βορρά.

Στο χωριό Giethoorn των 2.620 κατοίκων δεν υπάρχουν δρόμοι, παρά μόνο κανάλια μήκους 7,5 χιλιομέτρων, ένας ποδηλατόδρομος και 176 γέφυρες.

Το «μαγικό» χωριουδάκι κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1230, με τους πρώτους του κατοίκους να παρατηρούν στο έδαφος κέρατα από κατσίκες, οι οποίες είχαν πνιγεί σε μεγάλη πλημμύρα λίγα χρόνια νωρίτερα.

Έτσι, η περιοχή βαφτίστηκε «Geytenhorn» (Κέρατο της Κατσίκας), το οποίο με τον καιρό μετατράπηκε σε Giethoorn.

Η μετακίνηση γίνεται κυρίως με «αθόρυβες» βαρκούλες, τις whisper boats. Ακόμη και ο ταχυδρόμος κάνει διανομή αλληλογραφίας μέσω βάρκας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του χωριού, όταν δεν υπάρχουν πολλοί επισκέπτες, ο πιο δυνατός ήχος που μπορεί να ακούσει κανείς είναι αυτός των πτηνών.

Η φήμη του χωριού άρχισε να εξαπλώνεται μετά από το 1958, όταν ο Ολλανδός σκηνοθέτης Bert Haanstra πραγματοποίησε στην περιοχή γυρίσματα για την κωμωδία «Fanfare».

Το Giethoorn μπορεί πλέον να μην κρύβει κέρατα από κατσίκες, ωστόσο έχει μετατραπεί σε τουριστικό αξιοθέατο, με τους επισκέπτες να αφήνουν τα οχήματά τους στην περίμετρο της περιοχής και να συνεχίζουν με τα πόδια, ποδήλατο ή με βαρκούλες.

Ο τόπος κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, με την πλειονότητά τους (150 με 200 χιλιάδες ετησίως) να είναι Κινέζοι.