Πολιτική
Τρίτη, 28 Ιουνίου 2005 15:33

Η Ελλάδα στηρίζει τη σύσταση Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Η Ελλάδα υποστηρίζει τις προτάσεις αναβάθμισης των μηχανισμών προώθησης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, όπως παρουσιάζονται στην Έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών “In larger freedom” για την μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και στο σχέδιο καταληκτικού κειμένου της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2005».

Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αναδιάρθρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα για το μέλλον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και την αντικατάστασή της από άλλο όργανο του ΟΗΕ.

Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, η Ελλάδα υποστηρίζει την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΑΔ) σε ένα νέο ισχυρότερο όργανο προώθησης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣAΔ) που προτείνεται να αντικαταστήσει την ΕΑΔ, μπορεί να αποτελέσει την ορθή λύση.

«Το ΣΑΔ προτείνεται να είναι κύριο και αυτόνομο όργανο του ΟΗΕ, σε άμεση συνεργασία με την Γενική Συνέλευση. Έτσι, τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα αποκτήσουν μέσα στο σύστημα του ΟΗΕ αντίστοιχη βαρύτητα με τα ζητήματα ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης. Μέχρι την ανάδειξή του σε κύριο όργανο του ΟΗΕ, το ΣΑΔ θα μπορούσε να είναι συμπληρωματικό όργανο της Γενικής Συνέλευσης», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: «Το νέο ΣΑΔ πρέπει όχι μόνο να διατηρήσει όλα τα κεκτημένα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - συμπεριλαμβανομένης της ανοικτής επικοινωνίας της με τις ΜΚΟ και την Κοινωνία των Πολιτών - αλλά και να έχει ευρύτερες αρμοδιότητες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όλων των θεμάτων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όσον αφορά στον αριθμό των μελών του ΣΑΔ και στον τρόπο εκλογής τους, η Ελλάδα υποστηρίζει την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα του ΣΑΔ σε συνδυασμό με την ευρύτερη δυνατή νομιμοποίησή του.