Αντιμέτωπη με την καθολική αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και τις έντονες πιέσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες μάλιστα αποτυπώθηκαν και στην πρώτη σελίδα της κομματικής εφημερίδας «Η Αυγή», η ηγεσία της κυβέρνησης έσπευσε χθες -τρεις ημέρες μετά τη γνωστοποίηση του θέματος- να ανακοινώσει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, για να αλλάξει το άρθρο 178 του προσφάτως ψηφισθέντος πολυνομοσχεδίου, με τις αμφίβολης καθαρότητας ρυθμίσεις για τις εξωχώριες εταιρείες και τη συμμετοχή σε αυτές πολιτικών προσώπων.
Από την έντυπη έκδοση
Αντιμέτωπη με την καθολική αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και τις έντονες πιέσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες μάλιστα αποτυπώθηκαν και στην πρώτη σελίδα της κομματικής εφημερίδας «Η Αυγή», η ηγεσία της κυβέρνησης έσπευσε χθες -τρεις ημέρες μετά τη γνωστοποίηση του θέματος- να ανακοινώσει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, για να αλλάξει το άρθρο 178 του προσφάτως ψηφισθέντος πολυνομοσχεδίου, με τις αμφίβολης καθαρότητας ρυθμίσεις για τις εξωχώριες εταιρείες και τη συμμετοχή σε αυτές πολιτικών προσώπων.
Το Μέγαρο Μαξίμου, που παρέμενε απαθές στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αντέδρασε χθες μόλις αντιλήφθηκε ότι το ζήτημα τείνει να καταστεί κυρίαρχο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοιν. Ομάδας του, στις τάξεις της οποίας πλήθαιναν οι φωνές κριτικής και αποστασιοποίησης από τη ρύθμιση για την οποία ακόμη και υπουργοί δήλωναν «άγνοια», ενώ η κομματική εφημερίδα κυκλοφόρησε, χθες, με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Οφσάιντ με τις off shore. Πρόκληση για τον πολιτικό κόσμο».
Η επίμαχη διάταξη δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ, γεγονός που κατά την άποψη εγκρίτων νομικών, παράγει ήδη νομικές συνέπειες και οδηγεί ακόμη και σε παραγραφή πιθανών αδικημάτων, που διαπράχθηκαν από πρόσωπα που δεν επιτρέπεται να διατηρούν μετοχική σχέση με εξωχώριες, όπως επέβαλε ο νόμος της κυβέρνησης Γ. Α. Παπανδρέου, από το 2010.
Ο τρόπος αντίδρασης της κυβερνητικής ηγεσίας αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, χθες το πρωί, και το μεσημέρι η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία ματαίωσε την ανά Τρίτη συνάντησή της με τους δημοσιογράφους, ανακοίνωσε -υπό τύπον διαγγέλματος- ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει σήμερα τροπολογία, «η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των ευρωβουλευτών, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών και δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας».
Η κα Γεροβασίλη σημείωσε πως «η απαγόρευση δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά. Η απαγόρευση πλέονθα είναι γενική και καθολική».
Ανακοίνωσε, δε, την πρόθεση της κυβέρνησης να επιδιώξει «την ονομαστική ψηφοφορία για τη συγκεκριμένη διάταξη στο ελληνικό Κοινοβούλιο».
Η ίδια συνόδευσε την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας του Μεγάρου Μαξίμου με την δήλωση-ισχυρισμό πως «επειδή η Αριστερά, αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αστειεύεται σε ό,τι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος, σήμερα σηκώνουμε το γάντι. Απέναντι στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς. Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν τη διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Όποιος, λοιπόν, αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στην κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά».
Το ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε να ανακοινώσει: «Έντρομη η κυβέρνηση από την καθολική αντίδραση και αποδοκιμασία αποσύρει άρον άρον τη σκανδαλώδη και ύποπτη διάταξη. Τα υπόλοιπα στη Βουλή».
Το Ποτάμι σχολίασε: «Αφού έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, η κυβέρνηση προχωράει στην αλλαγή της διάταξης για τις offshore. Είναι ένα βήμα. Εμείς θα επιμείνουμε και για το επόμενο. Δεν μπορούν οι υπουργοί να έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και τις ιδέες τους στην Ελλάδα... Καλούμε ξανά τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να προχωρήσουν τουλάχιστον σε μια αυτοδέσμευση. Δεν μπορούν οι βουλευτές και οι πολιτικοί κάθε βαθμίδας να έχουν τις κύριες καταθέσεις τους “προστατευμένες” έξω από τη χώρα. Ας αλλάξουμε, αφού ζητάμε και από τους Έλληνες να αλλάξουν».
Ν.Δ.: Ουσιαστικά «τακτοποιούνται»
Στην πρώτη αντίδρασή της η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «συρόμενη κυβέρνηση» κι έθεσε το ερώτημα, «ποιος υπουργός εμπνεύστηκε αυτήν τη σκανδαλώδη ρύθμιση και ποιους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πήγαν να καλύψουν;».
Αργά το απόγευμα, η Ν.Δ. γνωστοποίησε ότι «το ΦΕΚ με την απαράδεκτη διάταξη για τις offshore εταιρίες τελικά δημοσιεύτηκε. Και μάλιστα σήμερα (χθες) το μεσημέρι, Τρίτη 31 Μαΐου! Επομένως η μεθόδευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποκαλύπτεται, διότι με τη δημοσίευση της απαράδεκτης και προκλητικής για την κοινωνία ρύθμισης ουσιαστικά “τακτοποιούνται” όποιοι τυχόν υπουργοί, βουλευτές και άλλα πολιτικά στελέχη συμμετείχαν σε offshore εταιρίες... Τελικά η ζημιά έγινε.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αφού τακτοποίησε όλους όσοι είχαν offshore εταιρίες, τώρα και κάτω από τη συντριπτική πίεση κομμάτων και πολιτών, σπεύδει να ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινωνίας. Αλλά αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι οι ΑΝΕΛ. Η επιτομή της υποκρισίας, του ψεύδους και της εξαπάτησης. Αυτήν τη φορά, όμως, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πιάστηκαν με την... offshore στην πλάτη».