Κόσμος
Τρίτη, 28 Ιουνίου 2005 18:45

Αλβανική σημαία στα δημόσια κτίρια δίπλα σε αυτήν της ΠΓΔΜ;

Αρχισε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη χρήση των σημαιών των εθνοτικών κοινοτήτων.

Η ψήφιση του νόμου είναι η τελευταία υποχρέωση για την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, που απορρέει από τη Συμφωνία της Αχρίδας, η οποία ρυθμίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της κυρίαρχης και των άλλων εθνοτικών κοινοτήτων της χώρας (αλβανικής, τουρκικής, βλάχικης, ρόμα).

Η κυβέρνηση προτείνει την ανάρτηση των σημαιών -μαζί με την κρατική- των εθνοτικών κοινοτήτων στα κυβερνητικά κτίρια και τα πολιτιστικά και άλλα δημόσια ιδρύματα, στις περιοχές όπου μια εθνοτική κοινότητα αποτελεί άνω του 50% του πληθυσμού.

Η πρόταση της κυβέρνησης συνάντησε την έντονη αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ αντιρρήσεις διατύπωσαν και στελέχη εντός του κυβερνώντος κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) και του συγκυβερνώντος «Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος» (LDP).

Αιχμή του δόρατος αποτελεί το σημείο για την χρήση του εθνικού συμβόλου των Αλβανών στην ΠΓΔΜ, οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού. Εάν τελικά περάσει το νομοσχέδιο, κάτι που θεωρείται και το πιθανότερο, τότε σε αρκετούς δήμους στο δυτικό τμήμα της χώρας (Τέτοβο, Γκόστιβαρ, Στρούγκα, Ντέμπαρ κ.α), η αλβανική σημαία θα αναρτάται στα δημόσια κτίρια δίπλα σε αυτήν της ΠΓΔΜ.

Πηγή: ΑΠΕ