Αυστηρό μήνυμα ότι το «ευρωπαϊκό διαζύγιο» θα έχει πολύ μεγάλο πολιτικό και διπλωματικό κόστος για τη Βρετανία σκοπεύουν να στείλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, έχοντας στα σκαριά «σχέδιο Β» στην περίπτωση ενός Brexit. Σύμφωνα με χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Financial Times, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκοπεύουν στο πλαίσιο ενός «σχεδίου Β» να «αποχαιρετήσουν» τη Βρετανία σε σύνοδο κορυφής που θα γίνει λίγες μόλις ημέρες μετά το δημοψήφισμα, προχωρώντας παράλληλα σε στενότερη συνεργασία όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Αυστηρό μήνυμα ότι το «ευρωπαϊκό διαζύγιο» θα έχει πολύ μεγάλο πολιτικό και διπλωματικό κόστος για τη Βρετανία σκοπεύουν να στείλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, έχοντας στα σκαριά «σχέδιο Β» στην περίπτωση ενός Brexit. Σύμφωνα με χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Financial Times, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκοπεύουν στο πλαίσιο ενός «σχεδίου Β» να «αποχαιρετήσουν» τη Βρετανία σε σύνοδο κορυφής που θα γίνει λίγες μόλις ημέρες μετά το δημοψήφισμα, προχωρώντας παράλληλα σε στενότερη συνεργασία όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια.
Το «σχέδιο Β» έχει καταρτιστεί με πλήρη μυστικότητα σε κρυφές αλλεπάλληλες συναντήσεις των Ευρωπαίων ηγετών και των πιο έμπιστων συνεργατών τους στο Ανόβερο, στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ φέρονται να προκρίνουν ως άμεση απάντηση στο ενδεχόμενο βρετανικής εξόδου, αντί της μεγαλύτερης ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης, την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας και της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.
Στενότερη συνεργασία
Με τη στενότερη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας σε περίπτωση Brexit, θέματα τα οποία δεν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στην κοινή γνώμη των ευρωπαϊκών κρατών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν να ξανακάνουν ελκυστικό το «ευρωπαϊκό όραμα», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα στο Λονδίνο ότι μετά την έξοδο η ζωή δεν θα συνεχιστεί σαν να μην έγινε τίποτα και ότι το Brexit θα έχει κόστος τη διπλωματική και στρατιωτική απομόνωση της Βρετανίας.
Η διαρροή της πληροφορίας για «σχέδιο Β» και η σχεδιαζόμενη σκληρή απάντηση, σε μία από τις εγκυρότερες βρετανικές εφημερίδες και υποστηρίκτρια της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., στους Financial Times, στοχεύει έμμεσα να επηρεάσει το αποτέλεσμα του επικείμενου δημοψηφίσματος.
Σύνοδος Κορυφής
Για την αντιμετώπιση των πολιτικών και οικονομικών επιπτώσεων πιθανής βρετανικής εξόδου έχει προγραμματιστεί σύνοδος κορυφής των 28 ηγετών για τις 28-29 Ιουνίου, λίγες δηλαδή ημέρες μετά το προγραμματισμένο βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει διπλωμάτης, ο οποίος -κατά την εφημερίδα- εμπλέκεται στις συζητήσεις για την εκπόνηση του «σχεδίου Β», «όλοι θα πουν: Λυπούμαστε, πρόκειται για μια ιστορική καταστροφή αλλά τώρα πρέπει να προχωρήσουμε. Και ύστερα θα πουν ‘’ok Ντέιβιντ (Κάμερον), έχε γεια, γιατί θα πρέπει να συναντηθούμε ως 27 ηγέτες’’».
Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι Γάλλοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι το σύνδρομο ενός Brexit μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα κράτη μέλη και να δώσει ώθηση σε κόμματα όπως το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, η οποία επίσης τάσσεται κατά της Ε.Ε. Για τον λόγο αυτό φαίνεται να προκρίνεται η σκληρή στάση απέναντι στο Λονδίνο. «Αν πετύχει το Brexit θα είναι το τέλος της Ε.Ε. Δεν πρέπει να συμβεί» φέρεται να δηλώνει κορυφαίος Ευρωπαίος πολιτικός, ο οποίος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία για ένα «σχέδιο Β». Το Βερολίνο, πάντως, δεν φαίνεται να συμμερίζεται τη γραμμή της σκληρής στάσης, φοβούμενο ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε όξυνση των αντιθέσεων εντός Ε.Ε.
Επίσης, άλλο δημοσίευμα στην εφημερίδα Times αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι προετοιμάζουν μυστικά τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού στρατού», κάτι το οποίο διέψευσαν ωστόσο οι Βρυξέλλες. «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής. Πολύ περισσότερο δεν υπάρχουν απόρρητα σχέδια» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Αντιδρώντας στο άρθρο της εφημερίδας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας υπενθύμισε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον «έχει επαναλάβει με σαφήνεια ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ποτέ δεν θα συμμετείχε σε έναν ευρωπαϊκό στρατό. Έχουμε δικαίωμα να ασκήσουμε βέτο σε όλα τα θέματα που αφορούν την άμυνα», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος.
Από το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του Κόμματος της Ανεξαρτησίας (Ukip), κατηγόρησε «το φιλοευρωπαϊκό κατεστημένο» ότι λέει ψέματα στους Βρετανούς ψηφοφόρους. «Το φιλοευρωπαϊκό κατεστημένο δεν λέει την αλήθεια. Η Ε.Ε. πιέζει για τη δημιουργία ενός πραγματικού ευρωπαϊκού στρατού», ανέφερε σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter.
Πλήγμα για συνταξιούχους
Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, υπέρμαχος της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., έδωσε στη δημοσιότητα μελέτη του υπουργείου του σύμφωνα με την οποία η αποχώρηση από την Ε.Ε. θα κόστιζε 32.000 λίρες στον μέσο συνταξιούχο. Η μελέτη υποστηρίζει ότι σε τυχόν Brexit, τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα έχαναν 18.000 λίρες από την αξία των διαθέσιμων περιουσιακών τους στοιχείων, απώλειες που μπορούν να φθάσουν έως και τις 32.000 λίρες στην περίπτωση ενός πολύ μεγαλύτερου σοκ.