Κόσμος
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2005 17:36

Kομισιόν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ειδικής σχέσης με Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα στις Βρυξέλλες την πρότασή της προς το Συμβούλιο Υπουργών για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία οι οποίες είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/06/29/1066051.htm .

Η εισήγηση της Κομισιόν, κατ' εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου 2004, πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στην πρόταση της Επιτροπής αναφέρεται ότι ενδέχεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο μακρών μεταβατικών περιόδων, παρεκκλίσεων, ειδικών ρυθμίσεων ή διαρκών ρητρών διασφάλισης, πρόβλεψη η οποία αφορά τους τομείς όπως η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, οι διαρθρωτικές πολιτικές ή η γεωργία. Προβλέπεται ακόμη ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν μπορούν να ολοκληρωθούν πριν το 2014, όταν θα έχουν δηλαδή ολοκληρωθεί οι επόμενες δημοσιονομικές προοπτικές που καλύπτουν την περίοδο 2007-2013.

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο των Υπουργών, έχει τη δυνατότητα να θέσει πρόσθετες προϋποθέσεις για το άνοιγμα ορισμένων κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης, όπως π.χ. για τον τομέα της Τελωνειακής Ενωσης. Συνολικά, πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να γίνουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία επί 35 κεφαλαίων (όπως συνέβη στην περίπτωση της Κροατίας) και όχι επί 31 κεφαλαίων (όπως συνέβη με την τελευταία διεύρυνση).

Στο διαπραγματευτικό πλαίσιο επισημαίνεται ακόμη ότι ότι σε περίπτωση σοβαρής και διαρκούς παραβίασης των αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και τους κράτους δικαίου, προβλέπεται η αναστολή των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα ακόμη με το διαπραγματευτικό πλαίσιο που ενέκρινε η Επιτροπή, οι διαπραγματεύσεις θα βασίζονται στις επιδόσεις της Τουρκίας και ο ρυθμός της διαδικασίας θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειώσει η χώρα όσον αφορά την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

Το πλαίσιο αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι μια ανοιχτή διαδικασία, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που συνεπάγεται η ιδιότητα ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε., θα πρέπει να εξασφαλισθεί ότι το οικείο υποψήφιο κράτος θα είναι πλήρως ενταγμένο στις ευρωπαϊκές δομές με τους ισχυρότερους δυνατούς δεσμούς, κάτι το οποίο δημιουργεί την προοπτική μιας «ειδικής σχέσης» της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Στους αυστηρούς όρους που τίθενται στην Τουρκία από την Επιτροπή περιλαμβάνονται ακόμη μια σειρά από θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος όπως η υποχρέωση της Αγκυρας να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας και να συμβάλει στην επίλυση των συνοριακών διαφορών, η υποστήριξη στις προσπάθειες για την εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού και η επέκταση του πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ενωσης με τα 10 νέα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Πηγή: ΑΠΕ