Εμφανή δυσφορία για την ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία εκφράζει ανησυχία για τις ανεπαρκείς, όπως λέει, συνθήκες σε αρκετούς χώρους φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα όπου μεταφέρθηκαν πρόσφυγες από την Ειδομένη, εκφράζει το Συντονιστικό Όργανο για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης.
Εμφανή δυσφορία για την ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία εκφράζει ανησυχία για τις ανεπαρκείς, όπως λέει, συνθήκες σε αρκετούς χώρους φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα όπου μεταφέρθηκαν πρόσφυγες από την Ειδομένη, εκφράζει το Συντονιστικό Όργανο για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης.
Το Συντονιστικό όργανο στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η ανακοίνωση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προκαλεί έκπληξη ένα 24ωρο μετά την επιτυχή επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, μια επιχείρηση που, όπως τονίζει, χαιρετίσθηκε θερμά από την ελληνική κοινή γνώμη, από ελληνικούς και ξένους θεσμούς και πραγματοποιήθηκε με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και πλήρη απουσία βίας.
«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με την ανακοίνωσή της, το σημαντικό αυτό θετικό γεγονός δείχνει να το προσπερνά» αναφέρει το Συντονιστικό και επισημαίνει ότι οι ελλείψεις των έκτακτων αυτών Κέντρων Φιλοξενίας και η ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών και των λειτουργιών τους αποτελούν κοινό τόπο και αναγνωρίζονται από τις ελληνικές Αρχές.
Μάλιστα, αφήνει σαφείς αιχμές σε βάρος της υπηρεσίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας ότι η Ύπατη Αρμοστεία χρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή κοινότητα «όχι για να απευθύνει εκκλήσεις για τον "άμεσο εντοπισμό και τη δημιουργία νέων χώρων ανάλογα με τις ανάγκες", αλλά για να τους δημιουργεί σε συνεργασία με την κυβέρνηση».
«Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε την έκφραση ανησυχίας από μέρους της Ύπατης Αρμοστείας, αλλά πρωτίστως αναμένουμε συγκεκριμένες και συνολικές προτάσεις, που θα λάβει και την ευθύνη υλοποίησής τους. Η επιδίωξη όλων μας άλλωστε είναι κοινή και αφορά στη συνεχή βελτίωση των δομών αυτών, με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό της ελληνικής Κυβέρνησης» προστίθεται στην ανακοίνωση του Συντονιστικού.
Καταλήγοντας, συμπληρώνει:
«Θεωρούμε, λοιπόν, την έστω και άκομψα διατυπωμένη ανακοίνωσή της σαν μια κατάθεση διάθεσης ώστε ουσιαστικά, πρακτικά και υπό συνθήκες επείγοντος, να βοηθήσει και να διαδραματίσει τον ρόλο της, αξιοποιώντας τα κονδύλια που έχει ήδη λάβει, προς όφελος της επίλυσης της ανθρωπιστικής κρίσης. Ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον, οι πάντα χρήσιμες "Ανακοινώσεις Τύπου" να συνοδεύονται και από την περαιτέρω υλοποίηση δράσεων. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την καλύτερη συνεργασία και την από κοινού δημιουργία ενός πλαισίου, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα θα αντιμετωπίζονται με τις καλύτερες δυνατές πρακτικές λύσεις.
»Στην προσπάθεια αυτή, ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να έχουμε συνοδοιπόρο έναν σημαντικό οργανισμό όπως είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Περιμένουμε τις προτάσεις της και την άμεση υλοποίησή τους στα πλαίσια των υποχρεώσεων τους, σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης.
»Εντέλει, η ανθρωπιστική βοήθεια είναι πάντα ένα πρακτικό και επείγον ζήτημα».