Υπεραμύνεται ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης της απόφασής του να εφαρμόσει ανενεργό νόμο του 2007, με τον οποίο θα νομιμοποιηθούν -μέσω εξετάσεων- πλαστά πτυχία ΤΕΕ, με τα οποία έχουν διοριστεί δημόσιοι υπάλληλοι. Παρόλα αυτά εμφανίζεται ανοικτός να συζητήσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κάθε άλλη εναλλακτική πρόταση και επιτίθεται με σφοδρότητα πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Υπεραμύνεται ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης της απόφασής του να εφαρμόσει τον νόμο ν.3577/2007 που ψηφίστηκε το 2007, επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου, ο οποίος ουσιαστικά θα νομιμοποιήσει μέσω εξετάσεων πλαστά πτυχία ΤΕΕ, με τα οποία έχουν διοριστεί δημόσιοι υπάλληλοι.
Παρόλα αυτά γνωστοποιεί ότι προτίθεται να ζητήσει να συγκληθεί η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για να συζητήσει το θέμα και δηλώνει έτοιμος να εξετάσει κάθε άλλη εναλλακτική πρόταση ως προς την εφαρμογή του νόμου της κ. Γιαννάκου «υπό την προϋπόθεση να είναι νομικά έγκυρη και τεκμηριωμένη».
Ο κ. Φίλης επιτίθεται με σφοδρότητα στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για πολιτική υποκρισία, η οποία -όπως αναφέρει- πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά στο πεδίο της δημοκρατικής – κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Γι’ αυτό και σε σκωπτικό τόνο σημειώνει: «Με ιδιαίτερη χαρά θα υποδεχθούμε στη συνεδρίαση αυτή τον κ. Μητσοτάκη».
Ο υπουργός Παιδείας παραδέχεται ότι είνα δικαιολογημένη η αγανάκτηση για μη έγκυρους τίτλους σπουδών που οδηγούν σε εργασιακά δικαιώματα, αλλά, κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπληρώνει πως η αγανάκτηση αυτή «δεν πρέπει να εκτρέπεται σε κανιβαλισμούς και ανθρωποφαγίες τόσο συνηθισμένες στο νεοφιλελεύθερο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη».
Κατά τον κ. Φίλη, «το σκανδαλώδες είνα ότι εννέα χρόνια μετά τη ψήφιση του νόμου Γιαννάκου, αλλεπάλληλες πολιτικές ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που σήμερα παριστάνουν τους τιμητές και τους κατήγορους δεν εφάρμοσαν το νόμο και δεν έπραξαν τίποτα για την αντιμετώπιση αυτών των νοσηρών φαινομένων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης».
Σε μακροσκελή του δήλωση κάνει λόγο για τρεις μύθους και μια ύποπτη απόκρυψη (δηλαδή ότι η νομοθεσία για την αντιμετώπιση του θέματος μέσω εκ νέου απολυτηρίων εξετάσεων ψηφίστηκε από τη ΝΔ επί υπουργίας Γιαννάκου το 2007).
Ο πρώτος μύθος, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, είναι ότι τα «πλαστά πτυχία» δόθηκαν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει, πρόκειται για απολυτήριους τίτλους σπουδών από ιδιωτικές σχολές τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΤΕΕ) που χορηγήθηκαν πριν 10-15 χρόνια επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «από συγκεκριμένα κυκλώματα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με πλάτες και πολιτική προστασία από τα κόμματα του δικομματισμού».
Ο δεύτερος μύθος, πάντα κατά τον κ. Φίλη, είναι ότι 2500 κάτοχοι αυτών των πτυχίων έχουν διοριστεί στο δημόσιο.
Επ' αυτού σημειώνει ότι «πρόκειται για ψεύδος και τερατώδες κατασκεύασμα ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης και κύκλων της αντιπολίτευσης, που αντί να απολογούνται για τις παραλείψεις τους και την επί μια δεκαετία αδιαφορία τους, τολμούν, να επιτίθενται στη σημερινή ηγεσία του ΥΠΠΕΘ ότι δήθεν καλύπτει και νομιμοποιεί τους κατά φαντασία 2500 διορισμούς στο δημόσιο».
Τέλος, ο υπουργός Παιδείας υποστηρίζει ότι ο τρίτος μύθος είναι ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντιμετώπισε το συγκεκριμένο θέμα. «Η αλήθεια είναι», συμπληρώνει, «ότι όλοι οι υπουργοί Παιδείας και Δημόσιας Διοίκησης των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μητσοτάκη, δεν έπραξαν τίποτα για την αντιμετώπιση του θέματος μετά το 2007».
Ακόμη τονίζει ότι «σήμερα, ο πρώην υπουργός απολύσεων και διωγμών χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων κ. Μητσοτάκης τολμά να κάνει λόγο για πρόκληση και φαυλότητα» για να καταλήξει: «Αιδώς Αργείοι!».