Κατεπείγουσα ερώτηση για τη θέσπιση του αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών («κόφτη») κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επικεφαλής των Ελλήνων ευρωβουλευτών του S&D Εύα Καϊλή.
Κατεπείγουσα ερώτηση για τη θέσπιση του αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών («κόφτη») κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επικεφαλής των Ελλήνων ευρωβουλευτών του S&D Εύα Καϊλή.
«Η άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που ταλανίζει εκατομμύρια Έλληνες, εντείνεται με την πρωτοφανή θέσπιση ενός αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών. Η κυβέρνηση σκοπεύει να περικόπτει οριζόντια και αλόγιστα μισθούς και συντάξεις καθώς και να αυξάνει ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, κάθε χρόνο, εφόσον παρατηρείται δημοσιονομική εκτροπή. Η ανασφάλεια και η οικονομική αφαίμαξη των Ελλήνων πολιτών επρόκειτο να οξυνθεί, θίγοντας έως και το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης αυτών», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η ευρωβουλευτής σημειώνει ότι με τη διαδικασία και το νόμο για τον «κόφτη» παραβιάζονται αρκετές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Χάρτας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μεταξύ των οποίων και η υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών του.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
H ελληνική κυβέρνηση νομοθετεί τη θέσπιση μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών του Δημοσίου που θα αφορά σε συντάξεις, μισθούς και παροχές κοινωνικής ασφάλισης αλλά και επιβολή φορολογικών βαρών. Εφόσον διαπιστώνεται αρνητική απόκλιση μεταξύ του στόχου του πρωτογενούς ισοζυγίου και του αποτελέσματος του εκάστοτε προηγούμενου οικονομικού έτους, θα εκδίδεται μέχρι την 31η Μαΐου Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα επέρχεται αυτόματα δημοσιονομική προσαρμογή από 1η Ιουνίου του ιδίου έτους με μείωση κατά ίσο ποσοστό του συνόλου των δαπανών όλων των κατηγοριών τον εκτελούμενου προϋπολογισμού και μάλιστα αναδρομικά από την αρχή του έτους. Ο μηχανισμός (“κόφτης”) θα πλήξει επιπλέον τις κοινωνικές δαπάνες αλλά και τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και επιχειρήσεων, χωρίς να είναι εξαρχής γνωστό στους πολίτες κάθε χρόνο το μηνιαίο εισόδημά τους ή οι κοινωνικές παροχές, ενόψει ενδεχόμενης ενεργοποίησης του μηχανισμού περικοπών κάθε Μάιο.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Το ενδεχόμενο να αιφνιδιάζεται ο πολίτης κάθε Μάιο με αναδρομικές μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών ή αυξήσεις φόρων και εισφορών είναι σύμφωνο με το κοινοτικό κεκτημένο και την ΕΣΔΑ;
2) Θίγεται το θεσμοθετημένο από την ΕΣΔΑ ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών, αφού οι περικοπές θα είναι οριζόντιες, χωρίς να εξετάζονται κάθε φορά οι ανάγκες κάθε κατηγορίας πολιτών;