Κόσμος
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016 18:31

Τουρκία: Υπό την προεδρία Ερντογάν συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε στην πρώτη συνεδρίαση της νέας κυβέρνησης Γιλντιρίμ, πρωτοβουλία που δείχνει την επιθυμία του να ελέγχει πλήρως την εκτελεστική εξουσία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε στην πρώτη συνεδρίαση της νέας κυβέρνησης Γιλντιρίμ, πρωτοβουλία που δείχνει την επιθυμία του να ελέγχει πλήρως την εκτελεστική εξουσία.

Σε κίνηση με υψηλή συμβολική σημασία, η κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, η οποία σχηματίστηκε την Τρίτη και αποτελεί σε μεγάλο βαθμό συνέχεια της προηγούμενης υπό τον Αχμέτ Νταβούτογλου, συνεκλήθη στο γιγαντιαίο προεδρικό μέγαρο που βρίσκεται στα περίχωρα της Άγκυρας, υπό το άγρυπνο βλέμμα του κ. Ερντογάν.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» προκειμένου να εγκαθιδρυθεί σύντομα ένα προεδρικό σύστημα παρόμοιο με το αμερικανικό και το γαλλικό μοντέλο.

Στο παρελθόν, ο κ. Ερντογάν έχει προεδρεύσει σε συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, όμως αυτό που ήταν άλλοτε μια ειδική περίπτωση, μπορεί να μετατραπεί σε ένα τακτικό μηνιαίο ραντεβού, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Την Τρίτη, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο κ. Γιλντιρίμ είπε ότι δεν θα αφήσει να περάσει η «ιστορική ευκαιρία» να αλλάξει το σημερινό Σύνταγμα, το οποίο ανάγεται στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. «Οφείλουμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα ώστε να ανταποκρίνεται στην ντε φάκτο κατάσταση. Είναι το πιο σημαντικό έργο του AKP (του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης)», είπε.

Πολλά χρόνια πρωθυπουργός προτού γίνει, το 2014, ο πρώτος πρόεδρος ο οποίος εξελέγη με άμεση ψηφοφορία, ο κ. Ερντογάν επιθυμεί διακαώς διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών που είναι σήμερα σε μεγάλο βαθμό διακοσμητικές.

Όμως η αντιπολίτευση και η πλειονότητα των εκλογέων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι αντίθετες με αυτό το σχέδιο, πηγή εντάσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, βλέποντας σε αυτό μια νέα εκδήλωση «απολυταρχικής παρέκκλισης».