Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει το Offside Festival, το πρώτο Φεστιβάλ Ποδοσφαιρικού Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη, που διοργανώνει η Parenthesis, από την Τετάρτη 25 έως την Παρασκευή 27 Μαΐου, στις αίθουσες Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές, στην Αποθήκη 1, στο Λιμάνι.
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει το Offside Festival, το πρώτο Φεστιβάλ Ποδοσφαιρικού Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη, που διοργανώνει η Parenthesis, από την Τετάρτη 25 έως την Παρασκευή 27 Μαΐου, στις αίθουσες Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές, στην Αποθήκη 1, στο Λιμάνι.
Το Offside Festival φιλοδοξεί να δώσει στο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει στη μεγάλη οθόνη τις σπουδαιότερες ποδοσφαιρικές ιστορίες όλων των εποχών, από την Κολομβία και τη Βραζιλία, μέχρι την Αγγλία και την Ισπανία.
Η μπάλα, η ενδεκάδα, ο πάγκος, ο προπονητής, οι διαιτητές, το τέρμα, τα αποδυτήρια, η κερκίδα, τα χρώματα της φανέλας, τα συνθήματα. Αρκούν αυτά, για να περιγράψουν τι είναι «ποδόσφαιρο»; Μάλλον όχι. Το ποδόσφαιρο έχει τη δύναμη να δημιουργεί «οικογένειες» και ορκισμένους αντιπάλους, να συγκινεί, να μαγεύει, να παθιάζει. Έχει τη δύναμη να καθηλώνει εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο και να γεννά ιστορίες, που όσοι τις παρακολούθησαν τις αφηγούνται για χρόνια. Το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι το πιο ομαδικό, αλλά, ταυτόχρονα, το πιο «προσωπικό» ανάμεσα στα αθλήματα.
Αυτήν τη φορά λοιπόν, η κινηματογραφική κάμερα κατεβαίνει από την κερκίδα, μπαίνει στα αποδυτήρια, αποτυπώνει με τον πιο ειλικρινή τρόπο τις ιστορίες, που έχει να αφηγηθεί ο βασιλιάς των σπορ, και το αποτέλεσμα; Offside Festival! Παίκτες που μάγεψαν οπαδούς και αντιπάλους, προπονητές που καθόρισαν την ιστορία συλλόγων, φίλαθλοι και αθλητικογράφοι στέκονται μπροστά στην κάμερα και θυμούνται ένδοξες νίκες και συντριπτικές ήττες, μιλούν για συμπαίκτες και αντιπάλους, διοργανώσεις γεμάτες λάμψη και άγνωστα γεγονότα.
Πρόγραμμα προβολών
Αίθουσα Σταύρος Τορνές
Τετάρτη 25/5
20:30: «Barça dreams»
Πέμπτη 26/5
20:00: «Football rebels»
22:00: «Believe in miracles»
Παρασκευή 27/5
19:30: «Believe in miracles»
21:45: «Barça dreams»
Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης
Τετάρτη 25/5
20:00: «Δημοκρατία σε μαύρο και λευκό»
22:00: «Τελευταίο παιχνίδι. 40 χρόνια του Γιόχαν Κρόιφ στην Καταλονία»
Πέμπτη 26/5
19:30: Παρουσίαση πρότζεκτ «Eleven»
21:00: «Το άλλο ποδόσφαιρο»
Παρασκευή 27/5
20:00: «Gascoigne»
22:00: «This is Söderstadion»
Οι ταινίες
«Football rebels» (Γαλλία, 2012)
Σκηνοθεσία: Gilles Perez και Gilles Rof. Έγχρωμο, 104΄. Μακριά από τους προβολείς κατάμεστων γηπέδων, ο Eric Cantona αφηγείται τις ιστορίες πέντε σπουδαίων ποδοσφαιριστών, που άφησαν τα γήπεδα, για να αντιταχθούν στην κοινωνική αδικία, να στηρίξουν τον αγώνα εναντίον αντιδημοκρατικών καθεστώτων και να υπερασπιστούν κινήματα υπέρ της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων, ρισκάροντας τη φήμη τους και, πολλές φορές, τη ζωή τους. Ο Didier Drogba και ο εμφύλιος στην Ακτή Ελεφαντοστού, ο Mekhloufi και η ομάδα του FLN για την ανεξαρτησία της Αλγερίας, ο Predrag Pasic και η πολιορκία του Σεράγεβο, ο Caszely και ο θάνατος του Αλιέντε, ο Socrates και η Κορινθιακή Δημοκρατία. Σε μία εποχή που η βιομηχανία του ποδοσφαίρου μοιάζει να θυσιάζει τα πάντα στον βωμό του κέρδους, οι ιστορίες αυτές θυμίζουν πως ο βασιλιάς των σπορ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις κοινωνίες.
«Το άλλο ποδόσφαιρο» («El otro fútbol», Αργεντινή, 2012)
Σκηνοθεσία: Federico Peretti. Έγχρωμο, 94΄. Αυτό το ντοκιμαντέρ δεν είναι απλά μία ιστορία για το ποδόσφαιρο. Είναι εκατοντάδες ιστορίες για το ποδόσφαιρο. Και επιπλέον, είναι μία ολοζώντανη καταγραφή ενός κόσμου, που μοιάζει καταδικασμένος να μείνει για πάντα στην αφάνεια, αλλά επιβιώνει, κόντρα στις ελλείψεις, γεμάτος πάθος και δύναμη. Η κάμερα ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Αργεντινής και αποτυπώνει ποδοσφαιρικές ιστορίες, καλά κρυμμένες σε επαρχίες, χωριά και γειτονιές. Οι ιστορίες αυτές φέρνουν στο φως καταστάσεις, που μοιάζουν να έχουν βγει από παραμύθια, θυσίες, μοναδικά μέρη και, βέβαια, ανθρώπους, που δεν θα μπορούσες να συναντήσεις πουθενά αλλού. Τι τα συνδέει όλα αυτά; Ένα πάθος για το ποδόσφαιρο, που δεν θα συναντήσεις σε καμία εθνική κατηγορία του κόσμου.
«This is Söderstadion» («Vi ärbäst ändå», Σουηδία, 2014)
Σκηνοθεσία: Andreas Bjunér. Έγχρωμο, 82΄. Δύσκολοι καιροί για τους οπαδούς της Hammarby, ακόμη και για τους πιο πιστούς. Η ομάδα, όχι μόνο παλεύει για χρόνια να ανέβει στην πρώτη κατηγορία του σουηδικού πρωταθλήματος, αλλά και οι αξίες, στις οποίες ιδρύθηκε, μοιάζουν να έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη φθορά. Το τελειωτικό χτύπημα μοιάζει, όμως, να είναι αυτό: η ομάδα πρέπει να εγκαταλείψει την παραδοσιακή της έδρα, το Söderstadion και να «μοιραστεί» το επόμενό της σπίτι με τους αιώνιους αντιπάλους, τη Djurgården. Θα παραμείνει η Hammarby ίδια μακριά από το Söderstadion; Μία ταινία για τον χωρισμό, τη συλλογικότητα και την αβεβαιότητα που κρύβει το μέλλον!
«Δημοκρατία σε μαύρο και λευκό» («Democracia em preto e branco», Βραζιλία, 2014)
Σκηνοθεσία: Pedro Asbeg. Έγχρωμο, ασπρόμαυρο, 90΄. Στις αρχές του 1982, όταν το δικτατορικό καθεστώς της Βραζιλίας συμπλήρωνε 18 χρόνια, μια ποδοσφαιρική ομάδα αποφασίζει να εφαρμόσει «δημοκρατία». Οι Κορίνθιανς, μία από τις πλέον ιστορικές ομάδες του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος, μιλούν για δημοκρατία, παίρνουν αποφάσεις συζητώντας μεταξύ τους και εμφανίζονται στο γήπεδο, έχοντας στις φανέλες τους γραμμένο το σύνθημα «Ψηφίστε στις 15», παροτρύνοντας τους Βραζιλιάνους να μη διστάσουν να πάνε στις κάλπες. Άτυπος ηγέτης του κινήματος της «Κορινθιακής Δημοκρατίας», ο Σόκρατες, ένας από τους μεγαλύτερους μεσοεπιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Την ίδια περίοδο, η βραζιλιάνικη μουσική σκηνή βρίσκεται στο ζενίθ της. Πολιτική, ποδόσφαιρο και ροκ εν ρολ, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά!
«Τελευταίο παιχνίδι. Τα 40 χρόνια του Johan Cruyff στην Καταλονία» (Ισπανία, 2014)
Σκηνοθεσία: Jordi Marcos. Έγχρωμο, 70΄. Σαράντα χρόνια μετά την υπογραφή που έφερε τον Γιόχαν Κρόιφ στη Βαρκελώνη (13 Αυγούστου 1973), μια σειρά παικτών και συνεργατών επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πορτρέτο ενός ανθρώπου, που κατάφερε να καθιερωθεί ως ένας ποδοσφαιρικός θρύλος. Vicente del Bosque, Xavier Sala - i - Martin, Pep Guardiola, Xavi Hernandez, Xavier Folch, Magda Oranich, Ferran Adrià, Josep Carreras και Jordi Cruyff είναι μερικοί ανάμεσα σε όλους αυτούς, που μιλούν για τον σπουδαίο παίκτη και προπονητή Γιόχαν Κρόιφ, αλλά και για τη ζωή του έξω από το γήπεδο: την ενασχόλησή του με την κοινωνική και την πολιτική πραγματικότητα της Καταλονίας, τις διεκδικήσεις των Καταλανών, την οικογένειά του, τις αρχές που εφάρμοσε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του εντός και εκτός γηπέδων και τα στοιχεία που τον ανέδειξαν σε μία από τις σημαντικότερες φιγούρες, που πέρασαν από την ομάδα της Μπαρτσελόνα από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.
«Barça dreams» (Ισπανία, 2015)
Σκηνοθεσία - σενάριο: Jordi Llompart. Έγχρωμο, 120΄. «Més que un club» σημαίνει «Περισσότερο από μία ομάδα». Και αυτό είναι η Μπαρτσελόνα. Το ντοκιμαντέρ αυτό, ένα συγκινητικό ταξίδι στην ιστορία των Μπλαουγκράνα, αποκαλύπτει με κάθε λεπτομέρεια τη συναρπαστική ιστορία της ομάδας, που ο Joan Gamper ίδρυσε το 1899 και, σήμερα, έχει εκατοντάδες εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Ο Leo Messi, ο Pep Guardiola και ο Johan Cruyff, ο Ronaldinho, ο Xavi Hernandez και ο Andres Iniesta είναι μερικοί μόνο από τους αστέρες, που στέκονται μπροστά στον φακό, για να αφηγηθούν 115 χρόνια ιστορίας, και προσπαθούν να εξηγήσουν ποιο είναι το χαρακτηριστικό της ομάδας αυτής, που την κάνει τόσο ξεχωριστή.
«Gascoigne» (Ηνωμένο Βασίλειο, 2015)
Σκηνοθεσία: Jane Preston, Έγχρωμο, 90΄. Ο Paul Gascoigne θεωρείται από πολλούς ο πιο χαρισματικός Βρετανός μέσος όλων των εποχών. Εικοσιπέντε χρόνια μετά την κορυφαία στιγμή της καριέρας του, το μουντιάλ του 1990, ο Gazza αφηγείται την ιστορία από την αρχή με τον δικό του τρόπο: το ξεκίνημα στη Newcastle, τα χρόνια στη Λάτσιο και η επιστροφή στην Premier League, οι μεγάλες εμφανίσεις με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Αγγλίας (που τον καθιέρωσαν στις καρδιές των Άγγλων φιλάθλων), και οι αυτοκαταστροφικές καταχρήσεις. Ο Gascoigne αφηγείται την ιστορία της γεμάτης - εντός και εκτός γηπέδου - ζωής του ενώ οι Gary Lineker, Jose Mourinho και Wayne Rooney στέκονται στα χαρακτηριστικά εκείνα της γεμάτης πάθος προσωπικότητας και του ποδοσφαιρικού του ταλέντου, που τον ανέδειξαν ως έναν από τους πιο σπουδαίους ποδοσφαιριστές της γενιάς του.
«I believe in miracles» (Ηνωμένο Βασίλειο, 2015)
Σκηνοθεσία: Jonny Owen. Έγχρωμο, 104΄. Τον Ιανουάριο του 1975, η Nottingham Forest βρισκόταν στη 13η θέση της Β΄ κατηγορίας, πέντε βαθμούς πάνω από τον υποβιβασμό, και φλέρταρε επικίνδυνα με το να καθιερωθεί ως μία από τις «αόρατες» ομάδες του αγγλικού πρωταθλήματος. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια όμως, η - αδιάφορη για οπαδούς και αντιπάλους - ομάδα από το Νότιγχαμ μετατράπηκε σε βασίλισσα της Ευρώπης, περνώντας όποια ομάδα συναντούσε και πετυχαίνοντας ένα σερί 42 αγώνων αήττητη στο αγγλικό πρωτάθλημα. Όλα αυτά, χάρη στον θρυλικό Brian Clough, έναν από τους πιο χαρισματικούς προπονητές όλων των εποχών. Η επική πενταετία του Clough στον πάγκο της Forest ήταν ένα πραγματικό ποδοσφαιρικό θαύμα, που επισφραγίστηκε με την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος, δύο League Cups και δύο συνεχόμενων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, ενώ καθιέρωσε αιωνίως τον Clough και την ομάδα του στις καρδιές των φιλάθλων της.
naftemporiki.gr