Με το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» να έχει εισαχθεί από το Σάββατο στην ολομέλεια της Βουλής η κυβέρνηση «τρέχει» όλα τα ανοιχτά θέματα και ελπίζει στο κάδρο την ερχόμενη Τρίτη να μπει και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που όμως δεν εξαρτάται από την ίδια.
Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Με το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» να έχει εισαχθεί από το Σάββατο στην ολομέλεια της Βουλής η κυβέρνηση «τρέχει» όλα τα ανοιχτά θέματα και ελπίζει στο κάδρο την ερχόμενη Τρίτη να μπει και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που όμως δεν εξαρτάται από την ίδια.
Ωστόσο, όπως παραδέχονται όλοι στο κυβερνητικό επιτελείο, η ελάφρυνση του χρέους είναι κομβικής σημασίας θέμα για τους σχεδιασμούς του Μαξίμου το προσεχές διάστημα.
Το «βαρύ» πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το απόγευμα της Κυριακής από την ολομέλεια της Βουλής προκειμένου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αναχωρήσει αμέσως μετά για την Κωνσταντινούπολη. Την Παρασκευή δημοσιεύθηκε και η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τις άδειες στα ιδιωτικά κανάλια και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μαξίμου η δημοπρασία θα διεξαχθεί τον Δεκαπενταύγουστο.
Έχοντας στο χέρι το κλείσιμο της αξιολόγησης, την ελάφρυνση του χρέους της χώρας, τις αποφάσεις του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για το «άνοιγμα» του κόμματος στην εκλογική του βάση (θα διεξαχθεί τον Ιούλιο) και ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο ο «οδικός χάρτης» του κ. Τσίπρα θα ολοκληρωθεί με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης το Φθινόπωρο (πιθανότατα τον Σεπτέμβριο).
Από εκεί και μετά, λέει κυβερνητικό στέλεχος, «έχουμε μπροστά μας μια ‘‘καθαρή’’ διετία ώστε να προσπαθήσουμε να ελαφρύνουμε τις συνέπειες ενός ακόμη φορολογικού πακέτου στην σε μια ήδη ‘‘κουρασμένη’’ κοινωνία». Εντός αυτής της διετίας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσουν να βγουν στις αγορές με ένα 10ετές ομόλογο.
Με τα μάτια στραμμένα στο Eurogroup της Τρίτης
Όλα τα παραπάνω όμως, θα συμβούν υπό την προϋπόθεση ότι την ερχόμενη Τρίτη οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ θα ανάψουν το «πράσινο φως» για το κλείσιμο της αξιολόγησης και θα δώσουν συγκεκριμένη λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ο Πρωθυπουργός στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, διαπίστωσε για μία ακόμη φορά τη θέληση των περισσοτέρων στην Ευρώπη να δοθεί οριστική λύση στο θέμα την Τρίτη.
Όπως εκτιμά το ίδιο στέλεχος του Μαξίμου, την Τρίτη θα υπάρξει λύση τόσο στο βραχυπρόθεσμο σκέλος του χρέους (έως το 2018) όσο και στο μεσοπρόθεσμο ώστε να πειστεί το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα.
Οι λύσεις για το βραχυπρόθεσμο κομμάτι του χρέους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται επί τάπητος στις Βρυξέλλες είναι η αγορά παλιών ελληνικών δανείων, είτε των ευρωπαϊκών κρατών που δόθηκαν το 2010-2011 ή του ΔΝΤ του 2010, πιθανότατα από τα 19,6 δισ. ευρώ που έχουν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η αγορά των δανείων του ΔΝΤ είναι το «κερασάκι» προκειμένου το Ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα.
Στα άλλα δύο σκέλη του χρέους (μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο) στον «οδικό χάρτη» που θα συνταχθεί θα υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένες λύσεις, η απόφαση όμως για την υιοθέτησή τους θα παραπέμπεται για μετά το 2018 και υπό την προϋπόθεση της τήρησης του προγράμματος.
Είναι κάτι που δεν προβληματίζει την Αθήνα, λέει κυβερνητικό στέλεχος, αφού το πρόγραμμα είναι έτσι κι αλλιώς εμπροσθοβαρές με την πλειονότητα των μέτρων να περνά την Κυριακή από τη Βουλή. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η συγκεκριμένη λύση «εξυπηρετεί» τον βασικό κυβερνητικό σχεδιασμό, να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση.