Πολιτική
Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2005 15:03

Βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής από οποιαδήποτε διοικητική αρχή

Εγκύκλιο για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη στις καθημερινές συναλλαγές του με τη διοίκηση εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος.

Η εγκύκλιος εστάλη στις διευθύνσεις Διοικητικού όλων των υπουργείων και όλων των Περιφερειών της χώρας, καθώς και σε όλα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Οι νέες ρυθμίσεις του νόμου 3345/2005 (Φ.Ε.Κ.138/Α΄/16-6-2005) «Οικονομικά θέματα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και ρύθμιση διοικητικών θεμάτων», αφορούν:

- Βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του ενδιαφερόμενου πολίτη, από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή τα Κ.Ε.Π.

- Κατάργηση της βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής του ενδιαφερόμενου πολίτη, όταν προσέρχεται αυτοπροσώπως για υποθέσεις του στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα ή στα Κ.Ε.Π.

- Επικύρωση αντιγράφων ιδιωτικών εγγράφων και εγγράφων που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές.

Δηλαδή, διευρύνεται το δικαίωμα των πολιτών να ζητούν τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής τους και από τα Κ.Ε.Π., αίρονται οι όποιες αμφισβητήσεις από τη Διοίκηση, για τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα των Κ.Ε.Π. και αποσαφηνίζεται ο ρόλος τους, δεδομένου ότι αποτελούσε σύνηθες φαινόμενο, δημόσιες υπηρεσίες να μην αποδέχονται τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του πολίτη, που είχε γίνει από Κ.Ε.Π. και να τον υποχρεώνουν να μεταβεί, για το σκοπό αυτό, σε άλλη διοικητική ή αστυνομική αρχή.

Επίσης, καταργείται η περιττή διαδικασία βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής, όταν ο πολίτης προσέρχεται ο ίδιος στις δημόσιες Υπηρεσίες ή τα Κ.Ε.Π. και καθιερώνεται, για πρώτη φορά, το δικαίωμα των πολιτών, να ζητούν από όλες τις διοικητικές αρχές και τα Κ.Ε.Π., την επικύρωση αντιγράφων ιδιωτικών εγγράφων και εγγράφων, που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές, από ακριβή αντίγραφα αυτών, όταν αυτά έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο ή δημόσια αρχή.

Η εγκύκλιος έχει καταχωρηθεί στο δικτυακό τόπο www.gspa.gr στη διαδρομή: Δημόσια Διοίκηση/Οργάνωση/Επικύρωση Αντιγράφων .