Με μεγάλη οξύτητα και πολλές αντεγκλήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και την Χρυσή Αυγή ξεκίνησε η συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.
Με μεγάλη οξύτητα και πολλές αντεγκλήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και την Χρυσή Αυγή ξεκίνησε η συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο. Την κλήση κοινωνικών φορέων για την αυριανή συνεδρίαση αποφάσισαν οι Επιτροπές.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μακρά συζήτηση επί της διαδικασίας που προκάλεσε η αντιπολίτευση, η οποία επεσήμανε ότι λείπουν 4 παραρτήματα. «Με πληροφόρησαν ότι κατατίθενται τώρα», είπε ο προεδρεύων Μάκης Μπαλαούρας, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει νομοτεχνική βελτίωση με τα παραρτήματα.
«Αδαή και ανόητο» χαρακτήρισε τον υπουργό ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας επί περίπου δέκα λεπτά όρθιος του ζητούσε να ανακαλέσει. «Θέλετε να πυροδοτήσετε την διαδικασία; Εσείς και μαζί η Χρυσή Αυγή;», ρώτησε ο Μ. Μπαλαούρας επισημαίνοντας ότι «ο υπουργός δεν μίλησε, δεν είπε μία φράση». «Αυτός ο τσαμπουκάς δεν περνάει», πρόσθεσε όρθιος. Ο Ν. Δένδιας παρέμεινε όρθιος αρνούμενος να καθίσει στη θέση του. Όταν μίλησε είπε ότι «η αντιπολίτευση δεν μπορεί να επιτρέψει την συνέχιση ενός ανυπόστατου νομοθετήματος».
Ο Ν. Δένδιας ισχυρίσθηκε ότι ο Γ. Χουλιαράκης του είπε «ντροπή». Ο Γ. Χουλιαράκης του απάντησε ότι «ένα μέρος της ΝΔ ακολουθεί την ίδια τακτική με αυτή της Χρυσής Αυγής. Εγώ αν διέκοπτα τον ομιλητή θα ντρεπόμουν για λογαριασμό μου».
«Υπάρχει μείζον θέμα ηθικής τάξεως και ειδικά για τους υπουργούς ευθύνης παράβασης καθήκοντος επειδή ζητάτε να δώσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας εν λευκώ σε ένα Ταμείο για 99 χρόνια», είπε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνοντας ότι «κανένα κόμμα δεν θα μπει στην συζήτηση χωρίς τα παραρτήματα. Που να χτυπιέστε, η συζήτηση δεν θα αρχίσει».
Το πρώτο επεισόδιο προκάλεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης κατά την έναρξη της συνεδρίασης των Επιτροπών. Ο Ηλ. Κασιδιάρης «απασφάλισε» ζητώντας να δοθεί ο λόγος κατά σειρά κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και όχι κατά την σειρά που τον ζήτησαν τα κόμματα.
Έτσι αποκάλεσε «καραγκιόζη», τον προεδρεύοντα Μ. Μπαλαούρα, ο οποίος του ζήτησε να καθίσει στη θέση του λέγοντας: «αλλού αυτά. Αυτά στη νύχτα». «Δεν κάθομαι κάτω, φέρει τη φρουρά να με καθίσει κάτω, βλάκα», φώναζε ο Ηλ. Κασιδιάρης και ο Μ. Μπαλαούρας του απάντησε: «δεν φοβηθήκαμε τα τανκς, θα φοβηθούμε εσένα;». Ο Ηλ. Κασιδιάρης ζήτησε την αναβολή της Επιτροπής επ’ αόριστον. «Αφήστε τους τραμπουκισμούς. Δεν περνάνε σε μένα. Κάτσε κάτω ρε, τραμπούκε», φώναξε ο Μ. Μπαλαούρας.
Ο Ηλ. Κασιδιάρης προκάλεσε δύο φορές ένταση. Την δεύτερη φορά φώναζε όρθιος και ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς. «Κάθισε κάτω και εσύ, μαζί με τον Κασιδιάρη φωνάζεις;», του είπε ο Μ. Μπαλαούρας. Ο Ηλ. Κασιδιάρης έκανε λόγο για «θέατρο» και «μαύρο στο Κανάλι της Βουλής», υποστηρίζοντας λανθασμένα (όπως και ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης) ότι το Κανάλι δεν δείχνει την Επιτροπή. «Τα μαύρα τα έχετε φέρει εσείς στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Μ. Μπαλαούρας.
Από την ΝΔ ο Γιάννης Τραγάκης επεσήμανε ότι «δεν έχουμε κανονικότητα. Συνεχώς παραβιάζουμε και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό, αλλά και έθιμα που υπάρχουν στη Βουλή. Το νομοσχέδιο έχει 7.500 σελίδες». «Δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτό. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες του προεδρείου της Βουλής και δεν του το καταλογίζουμε, παρά το ότι είναι αρμοδιότητά του. Το καταλογίζουμε στην κυβέρνηση και την καλούμε να το σταματήσει», είπε.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος ζήτησε την αναβολή της συνεδρίασης έως ότου ενταχθεί στο σώμα του νομοσχεδίου παράρτημα με τις εταιρείες του εντάσσονται στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. «Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις διαδικασίες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ζητώντας «ανεξάρτητα πότε θα γίνει το Eurogroup, να ακολουθηθούν οι κανονικές διαδικασίες».
Για «υποκρισία» της αντιπολίτευσης που καταφεύγει σε διαδικαστικές παρεκβάσεις έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, υπογραμμίζοντας ότι «για τα ζητήματα που μας απασχολούν τους τελευταίους μήνες στη δημόσια συζήτηση δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν γνωρίζουμε το θέμα και ήρθε αιφνιδιαστικά. Την Τρίτη κρίνεται η έξοδος της χώρας από την κρίση. Μην καθυστερούμε την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».
«Φέρατε 7.500 σελίδες και 2.140.000 λέξεις χθες τα μεσάνυχτα και μας λέτε ότι είναι επαρκής η διαδικασία;», υποστήριξε από το Ποτάμι ο Γ. Αμυράς κάνοντας λόγο για «υπόπτως χαοτική νομοθέτηση». Το νομοσχέδιο με την αιτιολογική έκθεση και όλες τις εκθέσεις που το ακολουθούν είναι 792 σελίδες, τα παραρτήματα είναι 3.619 σελίδες και συνολικά είναι 4.411 σελίδες, του απάντησε ο προεδρεύων Μ. Μπαλαούρας.
«Δεν πρόκειται για ενιαίο νομοθέτημα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς δηλώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μόνο τις επείγουσες ρυθμίσεις».
Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε να κατατεθούν τα παραρτήματα που αφορούν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και επέκρινε την κυβέρνηση για «καθυστερήσεις και αβελτηρία». «Όταν διαπραγματεύεσαι δεν είσαι μόνος. Είναι και οι άλλοι απέναντι, άρα η ευθύνη καθυστέρησης υπάρχει και στον άλλο παράγοντα και τα περισσότερα υπουργεία είχαν στείλει τις προτάσεις τους από τον Ιανουάριο», απάντησε ο προεδρεύων Μ. Μπαλαούρας.
Για «ξεφτίλα» του κοινοβουλίου έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης επειδή δεν έχουν κατατεθεί ακόμη τα παραρτήματα για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. «Δεν ντρέπεστε καθόλου», είπε σε οξύτατο ύφος. «Επιχειρείται κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής και αντικατάστασή του από τον διάλογο στα ΜΜΕ», ισχυρίσθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης και αναρωτήθηκε «αυτό τι είδους λαϊκή δημοκρατία είναι;».
«Κρύβεστε πίσω από το επιχείρημα ότι και στο παρελθόν έχουν κατατεθεί μεγάλα σε όγκο νομοσχέδια» ενώ λείπουν 4 παραρτήματα, είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και με αφορμή την απεργία των εφοριακών του είπε ότι «θα επιστρέψει στην υπηρεσία του και τότε οι εφοριακοί θα τον υποδεχθούν όπως πρέπει».
naftemporiki.gr