Πολιτική
Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2005 19:20

Σύγχυση με τη διαχείριση της λυματολάσπης

Ψυττάλεια, λυματολάσπες, διαγωνισμοί και δημόσιες συμβάσεις για την προσωρινή διαχείριση της λυματολάσπης βρίσκονται όλα στον αέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δ. Παπαδμούλη, που επικαλείται απάντηση (29 Ιουνίου 2005) του Επιτρόπου Περιβάλλοντος Στ. Δήμα σε σχετική ερώτησή του.

«Ο Επίτροπος αφού αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδιο, ως προσωρινή λύση στο πρόβλημα διαχείρισης της λυματολάσπης, καταλήγει στο ότι "η Επιτροπή θεωρεί ότι η σημερινή απουσία κατάλληλης διαχείρισης της λυματολάσπης με τον κατάλληλο τρόπο δεν είναι συμβατή προς την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία και έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 226 της Συνθήκης ΕΚ".

Οσον αφορά τώρα όλο αυτό το κουβάρι με τον διαγωνισμό που αφορούσε τη μεταφορά και διάθεση της λυματολάσπης αλλά το αντικείμενο του οποίου στην ουσία ήταν η δημιουργία μονάδας επί της Ψυττάλειας, και ο οποίος κατ' αρχάς κατακυρώθηκε για να παγώσει εκ των υστέρων μετά από παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν, ο κ. Δήμας δήλωσε τα εξής:

"Οσον αφορά την πρόταση για την προσωρινή λύση διαχείρισης της λυματολάσπης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήσαν διαθέσιμες μέχρι τον Απρίλιο, η διαδικασία διαγωνισμού βρισκόταν στη φάση της ολοκλήρωσής της και ο ανάδοχος εκαλείτο να εκπονήσει τα λεπτομερή σχέδια και να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων αδειών. Εν τω μεταξύ, περιήλθε στην Επιτροπή καταγγελία σχετικά με εικαζόμενη παράβαση των διατάξεων της οδηγίας 93/38/EEC, οπότε η Επιτροπή ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να μην προχωρήσουν στην υπογραφή της σύμβασης μέχρις ότου λάβει σαφή θέση για το θέμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει η Επιτροπή, οι ελληνικές αρχές δεν προχώρησαν στην υπογραφή οιασδήποτε σύμβασης. Στο παρόν στάδιο η Επιτροπή δεν διαθέτει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ακριβή φύση της προσωρινής αυτής λύσης. Σχετικά με το ενδεχόμενο παράβασης των διαδικασιών για τις δημόσιες προμήθειες, η Επιτροπή εξακολουθεί να εξετάζει την υπόθεση σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές, ώστε να εξασφαλιστεί ότι για το ως άνω έργο τηρείται η σχετική κοινοτική νομοθεσία"».

Aπάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ

Το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του τα ακόλουθα:

«Η αφαίρεση του έργου της μονάδας ξήρανσης της λυματολάσπης από τα έργα του Βιολογικού Καθαρισμού της Ψυτάλλειας, παρά τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην Ε.Ε., οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει τον Αύγουστο του 2001 την διαδικασία παράβασης κατά της Ελλάδας η οποία κορυφώθηκε με επιστολή στις 9-7-2003 για αιτιολογημένη γνώμη και παράλληλα κόπηκαν 30 εκατ. ευρώ από την χρηματοδότηση του έργου.

Μετά την απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά, στις 23 Ιουλίου 2004, να δημοπρατηθεί το έργο του εργοστασίου ξήρανσης της Ψυττάλειας, η Ε.Ε. αναγνώρισε την έμπρακτη διόρθωση ενός ασυγχώρητου περιβαλλοντικού λάθους και επαναχρηματοδότησε το έργο της ξήρανσης του οποίου η κατασκευή θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2007.

Στο ενδιάμεσο διάστημα, η ΕΥΔΑΠ παρόλο που έχει το δικαίωμα να εναποθέτει μέχρι το 2009 χύδην και ανεπεξέργαστη την λάσπη στον ΧΥΤΑ Ν. Λιοσίων -με βάση 10ετή σύμβαση που έχει με τον Δήμο Λιοσίων και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας- προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της παραγόμενης λυματολάσπης.

H δήλωση του Επιτρόπου κ. Δήμα αναφέρεται στη λύση της αεριοποίησης που πρότεινε ο πρώτος μειοδότης που αναδείχθηκε από τον διαγωνισμό. Πράγματι για τη λύση αυτή υπήρξε καταγγελία και στη συνέχεια η παρέμβαση της Ε.Ε για την αναστολή της υπογραφής της σύμβασης. Ομως, όπως είναι ήδη γνωστό, ο πρώτος μειοδότης προσπάθησε να εγκρίνει τους αναγκαίους περιβαλλοντικούς όρους από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά η υπηρεσία με το υπ’ αρίθμ.: 144272 /20-5-2005 έγγραφό της επεσήμανε περιβαλλοντικές αβεβαιότητες και αδυναμίες αυτής της λύσης. Κατόπιν τούτου, η ΕΥΔΑΠ, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, αποφάσισε να απορρίψει την λύση αυτή και να προχωρήσει στην δεύτερη κατά σειρά μειοδοσίας πρόταση της εδαφοποίησης της λάσπης. Η μέθοδος αυτή θεωρείται διεθνώς επιστημονικά και περιβαλλοντικά δόκιμη και η πιλοτική εφαρμογή της στην Θεσσαλονίκη έχει χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε και λειτουργεί επιτυχώς από το 2004».