Πολιτική
Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2005 20:41

Σουφλιάς: Κανείς δεν μπορεί να «δώσει» κανένα έργο σε κανέναν

«Προσωπικά δεν έχω καμία ανάγκη να αποδείξω, ότι δεν έχω την παραμικρή σχέση με εξυπηρετήσεις συμφερόντων. Ομως, οφείλω να δηλώσω, ότι στο Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι δεν τίθεται θέμα διαπλοκής στην ανάθεση των έργων. Ας ξέρει ο κύριος Παπανδρέου ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ σήμερα δεν προσφέρεται για την πολιτική του τακτική», τονίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, με αφορμή δημοσιεύματα που έδιναν συγκεκριμένες ερμηνείες σε δηλώσεις του κ. Παπανδρέου στη Βουλή στις 28 Ιουνίου στην Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για τη Δημόσια Διοίκηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είχε πει: «Λέγατε, προεκλογικά για μεσάζοντες της πολιτικής ζωής και δεν τους αναφέρατε. Εγώ θα τους αναφέρω. Στη Βουλή δεν μασάω τα λόγια μου. Δίνετε στους κ.κ. Γ. Μπόμπολα και Σωκράτη Κόκκαλη έργα και συμβάσεις. Είτε τότε, είχατε κάνει λάθος και διασύρατε πρόσωπα και κόμματα και θα πρέπει να ζητήσετε δημόσια συγνώμη ή δεν είχατε κάνει λάθος και έχετε συμβιβαστεί με τη διαπλοκή. Αλλά πάψτε να υποκρίνεστε».

«Στο πλαίσιο της εναγώνιας προσπάθειάς του για προσδιορισμό μιας νέας πολιτικής ταυτότητας, φαίνεται ότι ο κύριος Παπανδρέου θέλει να εμφανιστεί πως αποκόπτονται από ορισμένα κέντρα συμφερόντων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Σουφλιάς και συνεχίζει: «Προσωπικά δεν γνωρίζω για τον ίδιο ούτε αν διατηρούσε στο παρελθόν ούτε αν διατηρεί σήμερα τέτοιου είδους σχέσεις. Πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Παπανδρέου ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη φράση "δίνετε έργα" διότι αυτό όχι μόνο δεν γίνεται σήμερα στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και δεν υπάρχει ούτε καν ως δυνατότητα να γίνει. Με το νέο σύστημα ανάθεσης κανείς δεν μπορεί να "δώσει" κανένα έργο σε κανέναν... Αλλά επειδή με διάφορα περίεργα δημοσιεύματα συσκοτίζεται και η απλή αλήθεια σχετικά με τις αναθέσεις έργων, αφού γίνεται λόγος για δήθεν προνομιακή μεταχείριση της εταιρείας "ΑΚΤΩΡ", δίνουμε στη δημοσιότητα τα παρακάτω συγκεκριμένα στοιχεία, για τα έργα που ανέλαβε επί των ημερών μας η εν λόγω εταιρεία:

- Από το σύνολο των έργων που δημοπρατήθηκαν με το νέο σύστημα ανάθεσης των έργων στο μειοδότη, έχουν μέχρι σήμερα υπογραφεί συμβόλαια ή αναδειχθεί προσωρινοί ανάδοχοι σε 38 μεγάλα έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ, συνολικού ύψους 1,774 δισ. ευρώ. Από αυτά, η εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» μειοδότησε σε ένα (το έργο της Εγνατίας Γρεβενά-Βέροια-Κουλούρα, ύψους 94 εκατομμυρίων ευρώ) το οποίο και συμβολαιοποιήθηκε, ενώ η εταιρεία «ΤΟΜΗ» που ανήκει στον ίδιο όμιλο μειοδότησε σε άλλο ένα έργο (στο φράγμα Αποσελέμη, ύψους 48,9 εκατομμυρίων ευρώ) το οποίο και συμβολαιοποιήθηκε επίσης. Σε σύνολο δηλαδή μεγάλων έργων ύψους 1,774 δισ. ευρώ, η εν λόγω εταιρεία έχει αναλάβει έργα ύψους 142,9 εκατομμυρίων, δηλαδή ποσοστό μόλις 8%. Το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο μεγάλων και μικρών έργων, είναι μικρότερο.

Οσο για το έργο της μεταφοράς της λυματολάσπης από την Ψυττάλεια -προϋπολογισμού περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ- για το οποίο γίνεται λόγος, στο διαγωνισμό συμμετείχε η γνωστή και μεγάλη αυστριακή εταιρεία BILFINGER, η οποία και ανέλαβε το έργο.

- Από 12 έργα συνολικού προϋπολογισμού 900 εκατομμυρίων ευρώ που ο διαγωνισμός τους ήταν σε εξέλιξη με το "μαθηματικό τύπο" και είχαν δικαστικές εμπλοκές, η εταιρεία "ΑΚΤΩΡ" ανέλαβε ένα έργο (το έργο της Εγνατίας Μέτσοβο-Παναγιά, ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ) και αυτό γιατί είχε προηγουμένως δικαιωθεί από τα ελληνικά δικαστήρια και την Ε.Ε.

- Οσον αφορά, τέλος, στα έργα με σύμβαση παραχώρησης, έχουν ανοίξει προς το παρόν οι οικονομικές προσφορές μόνο για την υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης, στην οποία εμφανίζεται μειοδότης με μεγάλη διαφορά η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η εταιρεία "ΑΚΤΩΡ". Η σχετική διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της κρίσης επί των ενστάσεων.

Το "παιχνίδι" σήμερα παίζεται καθαρά, με τίμιους και ξεκάθαρους κανόνες, γνωστούς σε όλους και ίσους για όλους. Και βέβαια, επισημαίνεται ότι η εταιρεία "ΑΚΤΩΡ" είναι μία από τις μεγάλες και πραγματικά σημαντικές εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου, την οποία προφανώς -όπως και όλες τις άλλες εταιρείες- το ΥΠΕΧΩΔΕ σήμερα δεν προτίθεται αλλά και δεν δύναται με το νέο θεσμικό πλαίσιο, ούτε να ευνοήσει ούτε να αδικήσει».