Κοινωνία
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016 16:28

Εξαρθρώθηκε πολυμελής σπείρα ληστών που «χτυπούσε» σπίτια ηλικιωμένων

Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών που «χτυπούσε» οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας και ασκούσε βία στα θύματά της, κυρίως ηλικιωμένους. Συνελήφθησαν 15 Αλβανοί και ένας Έλληνας, όλοι μέλη της σπείρας. 

Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών που «χτυπούσε» οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας και ασκούσε βία στα θύματά της, κυρίως ηλικιωμένους. Συνελήφθησαν 15 Αλβανοί και ένας Έλληνας, όλοι μέλη της σπείρας. 

Οπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες από το 2014 έμπαιναν σε σπίτια τις πρώτες πρωινές ώρες, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και ακινητοποιούσαν τα θύματά τους. Στη συνέχεια τα απειλούσαν με όπλα ή αιχμηρά αντικείμενα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ασκούσαν βία, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη σκληρότητα, γρονθοκοπώντας τα στο κεφάλι και στο σώμα, προκειμένου να τους δείξουν πού κρύβουν χρήματα. 

Χαρακτηριστική είναι η ληστεία που διαπράχθηκε σε βάρος 84χρονης την οποία γρονθοκόπησαν, για να της αποσπάσουν τιμαλφή. Το θύμα, δύο μήνες αργότερα κατέληξε και ερευνάται αν ο θάνατός του προήλθε από τις επιπλοκές των χτυπημάτων που δέχθηκε.

Οι δράστες εντόπιζαν συνήθως απομονωμένες εξοχικές κατοικίες που δεν διέθεταν συναγερμό ή θύρες ασφαλείας και στη συνέχεια, απογευματινές και νυχτερινές ώρες, εισέρχονταν σε αυτές και αφαιρούσαν χρήματα, τιμαλφή και ηλεκτρικές συσκευές. Προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη, δεν δίσταζαν να κάνουν χρήση των όπλων τους, όπως συνέβη στις 10 Μαρτίου στο Περιστέρι, όπου για  να αποφύγουν έλεγχο από αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης τράπηκαν σε φυγή πυροβολώντας.

Στην κατοχή τους, καθώς σε έρευνες σε οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πλήθος κοσμημάτων και ηλεκτρικών συσκευών, δύο πυροβόλα όπλα, ένα αεροβόλο, πέντε μαχαίρια, ένα σπαθί, το χρηματικό ποσό των 2.846 ευρώ, διαρρηκτικά εργαλεία, έξι αυτοκίνητα και δύο μοτοσυκλέτες

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις ληστειών στην Αττική και στην Καλαμάτα, καθώς και 28 περιπτώσεις διαρρήξεων - κλοπών. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.