Υγεία
Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2016 18:31

Η υστεροσκόπηση ρουτίνας δεν βελτιώνει τα ποσοστά ζώντων γεννήσεων στις υπογόνιμες γυναίκες

Η υστεροσκόπηση σε γυναίκες με φυσιολογικό διακολπικό υπερηχογράφημα που είχαν προγραμματιστεί για έναν πρώτο κύκλο θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση δεν βελτιώνει τα ποσοστά ζώντων γεννήσεων, όπως αποφάνθηκαν οι επιστήμονες έπειτα από σχετική μελέτη.

Η υστεροσκόπηση σε γυναίκες με φυσιολογικό διακολπικό υπερηχογράφημα που είχαν προγραμματιστεί για έναν πρώτο κύκλο θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση δεν βελτιώνει τα ποσοστά ζώντων γεννήσεων, όπως αποφάνθηκαν οι επιστήμονες έπειτα από σχετική μελέτη.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια πραγματική, πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή σε επτά πανεπιστημιακά νοσοκομεία και σε 15 μεγάλα γενικά νοσοκομεία στην Ολλανδία. Η χρηματοδότηση της μελέτης έγινε από το Netherlands Organisation for Health Research and Development (Ολλανδικός Οργανισμός Έρευνας και Ανάπτυξης στον Τομέα της Υγείας - ZonMW) και στόχος της ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε ήταν η πρόθεση των επιστημόνων να πιθανή θεραπεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η υστεροσκόπηση διενεργείται συχνά σε υπογόνιμες γυναίκες που ξεκινούν εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) για να βελτιώσουν την πιθανότητα που έχουν να αποκτήσουν παιδί. Δεν διατίθενται, όμως, δεδομένα από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για την υποστήριξη αυτής της πρακτικής. Στόχος τους, ήταν να αξιολογήσουν κατά πόσο η υστεροσκόπηση ρουτίνας πριν από τον πρώτο κύκλο θεραπείας με εξωσωματική αυξάνει το ποσοστό ζώντων γεννήσεων.

Οι γυναίκες με φυσιολογικό διακολπικό υπερηχογράφημα της μητρικής κοιλότητας που δεν είχαν υποβληθεί σε προηγούμενη υστεροσκόπηση και είχαν προγραμματιστεί για την πρώτη θεραπεία τους με εξωσωματική τυχαιοποιήθηκαν (με αναλογία 1:1) είτε σε υστεροσκόπηση με θεραπεία των ανιχνευθεισών ενδοκοιλοτικών ανωμαλιών πριν την έναρξη της εξωσωματικής (ομάδα υστεροσκόπησης) ή σε άμεση έναρξη της θεραπείας με εξωσωματική (ομάδα άμεσης εξωσωματικής). Η τυχαιοποίηση αυτή διενεργήθηκε διαδικτυακά με καλυμμένα τα στοιχεία κατανομής και διαστρωματώθηκε κατά κέντρο με διαφορετικά μεγέθη ομάδων (μπλοκ).

Η κύρια έκβαση ήταν η εξελισσόμενη εγκυμοσύνη (με ανίχνευση του καρδιακού παλμού του εμβρύου στις >12 εβδομάδες κύησης) εντός 18 μηνών από την τυχαιοποίηση που θα κατέληγε σε ζώσα γέννηση.

Δυστυχώς όμως, τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η υστεροσκόπηση ρουτίνας δεν βελτιώνει τα ποσοστά ζώντων γεννήσεων στις υπογόνιμες γυναίκες με φυσιολογικό ενδοκολπικό υπερηχογράφημα της μητρικής κοιλότητας που είχαν προγραμματιστεί για μια πρώτη θεραπεία με εξωσωματική. Αντίθετα, όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, στις γυναίκες με φυσιολογικό ενδοκολπικό υπερηχογράφημα δεν θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα υστεροσκόπησης ρουτίνας.