Πολιτική
Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2005 15:34

Νέα αλυτρωτική προπαγάνδα από τα Σκόπια

«Σοβαρό θέμα», το οποίο παρακολουθεί το υπουργείο Εξωτερικών και προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος, την αποκάλυψη της εφημερίδας «Καθημερινή» σχετικά με χάρτες και κείμενα αλυτρωτικού περιεχομένου τα οποία περιλαμβάνονται σε σχολικά βιβλία της ΠΓΔΜ.

«Το ζήτημα που εγείρεται αφορά το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και κυρίως την αξιοπιστία των απαντήσεων και των δηλώσεων που κάνει. Με αφορμή την παραπομπή από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε παρόμοιους χάρτες πριν από λίγες ημέρες http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/06/29/1065990.htm , υπήρξε μια απάντηση από την πλευρά των Σκοπίων http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/06/29/1066112.htm . Αποδεικνύεται τώρα ότι η απάντηση που δόθηκε στερείται ουσίας. Η καταλυτική ερώτηση τώρα είναι αν τα σχολικά εγχειρίδια και το περιεχόμενό τους είναι υπόθεση ιδιωτών», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «έχει φθάσει η ώρα να δοθούν πειστικές απαντήσεις στο ζήτημα της αλυτρωτικής και επικίνδυνης προπαγάνδας. Αυτές τις απαντήσεις δεν τις ζητάει μόνο η Ελλάδα, αλλά είναι πρωτίστως απαίτηση της ευρωπαϊκής πολιτικής πραγματικότητας. Η Ευρώπη είναι αλλεργική σε αλυτρωτισμούς. Το πρόβλημα πρέπει να το αντιμετωπίσουν εκείνοι που το έχουν και πάντως δεν το έχει η Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά εμάς, θεωρούμε ότι το πολιτικό και διαπραγματευτικό περιβάλλον για το θέμα του ονόματος έχει αλλάξει, καθώς τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, στη λογική του ποιός βοηθάει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, δεν στρέφονται πλέον προς την Ελλάδα». Αν και συνεχίζονται οι εργασίες και οι διαβουλεύσεις, παρατηρείται κάποια ύφεση, παραδέχτηκε ο κ. Κουμουτσάκος.

Τέλος, το Συμβούλιο Σύνδεσης της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα.