Υπάρχουν ψέματα, καταραμένα ψέματα και στατιστικές». Η ρήση αυτή, που αποδίδεται στον Μπέντζαμιν Ντισραέλι (πρωθυπουργό της Βρετανίας τις περιόδους 1868 και 1874-1880), έρχεται στο νου κάθε φορά που οι πολιτικοί επιχειρούν να πουν τη δική τους «αλήθεια», στηρίζοντάς τη σε στατιστικά στοιχεία που τους βολεύουν και αποκρύπτοντας όσα δεν υπηρετούν το επιχείρημά τους. Το παιχνίδι είναι γνωστό, γράφει η Νατάσα Στασινού.
Από την έντυπη έκδοση
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Υπάρχουν ψέματα, καταραμένα ψέματα και στατιστικές». Η ρήση αυτή, που αποδίδεται στον Μπέντζαμιν Ντισραέλι (πρωθυπουργό της Βρετανίας τις περιόδους 1868 και 1874-1880), έρχεται στο νου κάθε φορά που οι πολιτικοί επιχειρούν να πουν τη δική τους «αλήθεια», στηρίζοντάς τη σε στατιστικά στοιχεία που τους βολεύουν και αποκρύπτοντας όσα δεν υπηρετούν το επιχείρημά τους. Το παιχνίδι είναι γνωστό.
Υπάρχουν όμως και αριθμοί πίσω από τους οποίους δύσκολα μπορείς να κρυφτείς, δεδομένα που ξεσκεπάζουν ψέματα και ψευδαισθήσεις. Διανύοντας τον όγδοο χρόνο ύφεσης, ύστερα από έξι πρωθυπουργούς, πέντε εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, τρία (συν ένα «προληπτικό») μνημόνια και αμέτρητα σενάρια χρεοκοπίας - Grexit, ποια είναι η εικόνα που δίνουν οι αριθμοί;
Αν υπάρχει κάτι που αποκαλύπτουν οι παραπάνω αριθμοί (και παραδέχονται όλοι), είναι ότι οι πολιτικές των τελευταίων ετών (μία ατελείωτη φοροκαταιγίδα και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις) απέτυχαν - με ευθύνη πρωτίστως των ελληνικών αρχών, αλλά και της τρόικας. Και τι θα κάνουμε τώρα;
Θα ελαφρύνουμε το χρέος, μας λέει η κυβέρνηση. Και τι θα αλλάξει από τα παραπάνω; Σχεδόν τίποτα. Οι αριθμοί της κρίσης δεν ανατρέπονται με «κούρεμα».
Ζητούν δραστική μεταμόρφωση, από τη νοοτροπία του πολιτικού κόσμου έως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.