Στις 23 Ιουνίου, οι ψηφοφόροι στη Βρετανία θα αποφασίσουν εάν η χώρα τους θα εγκαταλείψει την Ε.Ε. Μόνο αυτοί θα προσέλθουν στις κάλπες, όμως ο πολιτικός και οικονομικός αντίκτυπος μίας ψήφου για Brexit θα γινόταν αισθητός σε ολόκληρη την Ε.Ε., εάν όχι στον κόσμο, γράφει ο Clemens Fuest.
Από την έντυπη έκδοση
Του Clemens Fuest,
Πρόεδρος του Institute Ifo και
καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου
Στις 23 Ιουνίου, οι ψηφοφόροι στη Βρετανία θα αποφασίσουν εάν η χώρα τους θα εγκαταλείψει την Ε.Ε. Μόνο αυτοί θα προσέλθουν στις κάλπες, όμως ο πολιτικός και οικονομικός αντίκτυπος μίας ψήφου για Brexit θα γινόταν αισθητός σε ολόκληρη την Ε.Ε., εάν όχι στον κόσμο.
Για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, οι συνέπειες ενός Brexit θα ήταν σοβαρές. Η κοινή γνώμη στη χώρα είναι διηρημένη σχετικά με το ζήτημα. Ορισμένοι φοβούνται ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να καταστεί λιγότερο φιλελεύθερη, στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει. Άλλοι πάλι, ενοχλημένοι από τον ισχυρισμό της Βρετανίας ότι θα πρέπει να της επιτραπεί ένα είδος σύνδεσης a la carte με την Ε.Ε., εμφανίζονται έτοιμοι να δουν τη Βρετανία να αποχωρεί.
Ωστόσο, όταν αναφερόμαστε στον οικονομικό αντίκτυπο ενός Brexit, η Γερμανία έχει πολλά να χάσει και σχεδόν τίποτε να κερδίσει.