Πολιτιστικά
Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016 11:55

Παράξενες συνταγές με ξεκάθαρα μηνύματα

Πώς θα ήταν, αν υλικά φαγητού ανακατεύονταν με αντικείμενα, όπως είναι οι βόλοι, τα ξυραφάκια ή μία σαπουνοθήκη; Θεωρώντας ότι «Υπάρχει η ανάγκη για καθαρή παρουσίαση και ξεκάθαρα μηνύματα, που πρέπει να διατυπώνονται και να σερβίρονται στο κοινό», η creative director και φωτογράφος Σοφία Γκααφάρ χρησιμοποιεί τη φωτογραφία ως μέσο, για να τα αποτυπώσει.

Πώς θα ήταν, αν υλικά φαγητού ανακατεύονταν με αντικείμενα, όπως είναι οι βόλοι, τα ξυραφάκια ή μία σαπουνοθήκη; Θεωρώντας ότι «Υπάρχει η ανάγκη για καθαρή παρουσίαση και ξεκάθαρα μηνύματα, που πρέπει να διατυπώνονται και να σερβίρονται στο κοινό», η creative director και φωτογράφος Σοφία Γκααφάρ χρησιμοποιεί τη φωτογραφία ως μέσο, για να τα αποτυπώσει.

Με σεβασμό και προσοχή απέναντι στα υλικά που συνθέτει και τοποθετεί και φωτογραφίζοντας αυτήν τη σχέση ψευδαίσθησης, αστείου και φαντασίας, η Σοφία Γκααφάρ παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση, με τίτλο «Great minds eat alike», στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας, από τις 12 Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο.

Είμαστε ό,τι τρώμε ή, μάλλον, ό,τι σκεφτόμαστε

Στην έκθεση, παρουσιάζεται μία σειρά από φωτογραφίες και εγκαταστάσεις με επίκεντρο το φαγητό. Γνώριμα υλικά συνδυάζονται με αναπάντεχα αντικείμενα και το food styling. Νέες μορφές σύνθεσης, σχημάτων, επιφανειών, ποικιλίες διάφορων μέσων παρουσιάζονται σαν ένα σύνολο μίας προσωπικής και όχι τυποποιημένης συνταγής.

Όταν αναφερόμαστε στη λέξη «φαγητό», έχουμε την αίσθηση του πιο οικείου γεγονότος στη καθημερινότητά μας. Εκτεθειμένοι καθημερινά σε αμέτρητες εικόνες και συνταγές, πλέον όλοι έχουμε αποκτήσει άποψη σε σχέση με τη διατροφή. Το φαγητό είναι ένας παγκόσμιος κώδικας επικοινωνίας, ένα τελετουργικό. Μια διαδικασία που προκαλεί όλες τις αισθήσεις μας. Τι γίνεται, όμως, όταν το φαγητό εισβάλλει τόσο έντονα στη ζωή και στο μυαλό μας; Και πώς συνδέεται αυτό που βλέπουμε με αυτό που είναι; Πώς παίζουν η συνήθεια με την ψευδαίσθηση και η εικόνα με την ουσία και τη γεύση; Είμαστε ό,τι τρώμε ή, μάλλον, ό,τι σκεφτόμαστε.

Σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον

Με Σουδανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, η Σοφία Γκααφάρ γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Σπούδασε ψυχολογία και διαφήμιση στο Λονδίνο, με μεταπτυχιακό στη φωτογραφία μόδας και διαφήμισης. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας στον κλάδο της διαφήμισης, έλαβε μέρος σε μία σειρά από projects για διαφορετικές καμπάνιες.

Πληροφορίες

Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας: Αγ. Δημητρίου 13 - Ψυρρή, τηλ.: 210 3211311. Η έκθεση συνοδεύεται από ειδικά διαμορφωμένο μενού στο εστιατόριο του Μουσείου.

naftemporiki.gr