Με τιμολόγια που πληρώνονται σχεδόν έξι μήνες πέρα από τα νόμιμα όρια, η κρίση ρευστότητας γίνεται παραγωγός ανεργίας και πτωχεύσεων, με δραματικές συνέπειες για την πραγματική οικονομία, γράφει ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος.
Από την έντυπη έκδοση
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Με τιμολόγια που πληρώνονται σχεδόν έξι μήνες πέρα από τα νόμιμα όρια, η κρίση ρευστότητας γίνεται παραγωγός ανεργίας και πτωχεύσεων, με δραματικές συνέπειες για την πραγματική οικονομία.
Το κόστος είναι δύσκολο να υπολογιστεί, πλην όμως είναι από κάθε άποψη τεράστιο. Τόσο για την απασχόληση όσο βέβαια και για την παραγωγική δραστηριότητα, που ήδη είναι πεσμένη λόγω υποτονικής ζητήσεως. Πρόκειται για τις καθυστερήσεις των πληρωμών μεταξύ παραγωγών και εμπόρων -στις οποίες έρχεται να προστεθεί και το τεράστιο χρέος του κράτους προς τους προμηθευτές του, το οποίο ξεπερνά τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως προκύπτει από εμπορικά στοιχεία, οι καθυστερήσεις πληρωμών στα είδη διατροφής εγγίζουν τις 180 ημέρες κατά μέσον όρο, με αρκετές περιπτώσεις να πηγαίνουν πολύ μακρύτερα. Παρεμφερής είναι η κατάσταση και στα ευπαθή είδη διατροφής, που είναι κατά κύριο λόγο αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.