Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, από την οποία θα φανεί αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία και τι είδους θα είναι αυτή, όλες οι πλευρές έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, από την οποία θα φανεί αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία και τι είδους θα είναι αυτή, όλες οι πλευρές έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους.
Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στην αυριανή συνεδρίαση έχοντας –πλην συγκλονιστικού απροόπτου- περάσει από τη Βουλή το ασφαλιστικό-φορολογικό και επιδιώκοντας το κλείσιμο της αξιολόγησης, το σήμα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης και την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σε κοινή γραμμή με την Αθήνα η Κομισιόν, με το draft που δημοσιοποίησε χθες το Bloomberg, επιδιώκει τη συμφωνία τη Δευτέρα των θεσμών με την Αθήνα για το βασικό πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ., την έγκριση από τη βουλή του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων και την έγκριση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.
Το ΔΝΤ, όπως σημειώνει στην επιστολή της προς τους 19 ΥΠΟΙΚ η Κριστιν Λαγκάρντ, ζητά αναθεώρηση προς τα κάτω του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018 (ζητά 1,5%) και μεγάλη μείωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο. Παράλληλα θέλει συγκεκριμενοποίηση - κοστολόγηση των μέτρων τους έξτρα πακέτου τα οποία να αφορούν στη μείωση της μισθολογικής και ασφαλιστικής δαπάνης και όχι σε μία ακόμη αύξηση της φορολογίας.
Τέλος, η Γερμανία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να περάσει από τη Budestange απόφαση για μείωση του ελληνικού χρέους πριν τις εκλογές του 2017 ενώ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν εγείρει αντιρρήσεις για τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων που προτείνει η Αθήνα.
Εντός αυτού του τοπίου, με την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι να έχει ανοιχτές πλέον διαφωνίες με τη Γερμανία για την ασκούμενη νομισματική πολιτική, μια σειρά από χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία) να μη βλέπουν για δικούς τους λόγους με καλό μάτι έναν μόνιμο μηχανισμό διόρθωσης αποκλίσεων, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ θα βρεθεί «απέναντι» κυρίως στον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ ώστε να κάμψει τις αντιρρήσεις του Ταμείου για τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων.
Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές αύριο, Δευτέρα το πρωί θα υπάρξει EWG με τη συμμετοχή του Γ. Χουλιαράκη, ενώ στις το Eurogroup ξεκινά στις 3 τοπική ώρα.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές «υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία με τα περιεχόμενα της αξιολόγησης: Το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τους έμμεσους φόρους».
Όσον αφορά στον μηχανισμό αυτόματης ρύθμισης του ελλείμματος έχει αποσταλεί στους θεσμούς και αναμένεται να υπάρξει σχετική συζήτηση στο αυριανό EWG και Eurogroup.
Τέλος, συζήτηση θα γίνει και για το χρέος, για πρώτη φορά του επίσημου τομέα, όπως προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού.