Πρόθυμη να καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες εμφανίζεται η Κομισιόν, υπό την προϋπόθεση η Άγκυρα να εκπληρώσει τις επόμενες ημέρες, όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 72 προαπαιτούμενα.
Πρόθυμη να καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες εμφανίζεται η Κομισιόν, υπό την προϋπόθεση η Άγκυρα να εκπληρώσει τις επόμενες ημέρες, όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 72 προαπαιτούμενα.
Οι Eυρωπαίοι Eπίτροποι άλλωστε, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, έχουν ήδη συμφωνήσει επί της συγκεκριμένης διαδικασίας. Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει υλοποιήσει έως τώρα περί τα 50 σημεία που απαιτούνται.
Προϋπόθεση για μια θετική εισήγηση της Κομισιόν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι ο αριθμός των ανοικτών σημείων να περιοριστεί σε μονοψήφια επίπεδα. «Η καταμέτρηση θα γίνει την Τετάρτη», αναφέρει στη συνέχεια, το δημοσίευμα.
Όπως επισημαίνεται, είναι σαφές ότι η Κομισιόν δεν θέλει να στερήσει τη θετική εισήγηση υπέρ της Τουρκίας εξαιτίας «τεχνικών εμποδίων» όπως, για παράδειγμα, του γεγονότος ότι η Άγκυρα δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να εκδώσει βιομετρικά διαβατήρια. Ωστόσο, βασικό εμπόδιο για μια θετική εισήγηση στο θέμα της βίζας θεωρούνται οι τουρκικοί αντιτρομοκρατικοί νόμοι.
Ζήτημα αξιοπιστίας για την Ευρώπη
Γεγονός είναι πάντως, ότι το ζήτημα της τουρκικής βίζας συνιστά «τεστ αξιοπιστίας για τους Ευρωπαίους». Όπως σημειώνει το Spiegel, «ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλει να κάνει τα πάντα προκειμένου να μην αποτύχει η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό». Εξάλλου, όπως προστίθεται, «η κατάργηση της υποχρέωσης της βίζας για Τούρκους που ταξιδεύουν στη ζώνη Σένγκεν αποτελεί τμήμα της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας».
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επενδύσει στη συγκεκριμένη συμφωνία «εξίσου μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο με τη Γερμανίδα καγκελάριο», παρατηρεί το περιοδικό, αντιπαραβάλλοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να φανεί σαν να επιτρέπει η Κομισιόν να άγεται να και να φέρεται από την Τουρκία».
Επικριτική στάση τηρεί η Κομισιόν απέναντι στην ολοένα πιο αυταρχική συμπεριφορά του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτός καλείται να «διαπραγματευθεί, όχι να απειλεί», διαμηνύει στο Spiegel ο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι σε περίπτωση που δεν καταργηθεί η υποχρέωση της βίζας εκ μέρους της Ε.Ε. έως τον προσεχή Ιούνιο, όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τότε η Άγκυρα δεν θα διστάσει να ακυρώσει την εν λόγω συμφωνία.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, προκειμένου να αξιολογείται αποτελεσματικότερα η πρόοδος της Τουρκίας μέχρι να δώσει η Κομισιόν την εισήγησή της στις 4 Μαΐου, πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε εκπροσώπους της Κομισιόν και εξειδικευμένους υπαλλήλους της τουρκικής κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση «η κατά 100% εκπλήρωση των κριτηρίων από την Τουρκία δεν είναι δυνατή, αυτό το γνωρίζουμε», δήλωσε στο Spiegel Γερμανός υπάλληλος της Κομισιόν με γνώση των σχετικών διαπραγματεύσεων.