Τουλάχιστον 50 είναι οι νεκροί, μεταξύ των οποίων και έξι γιατροί, από τον αεροπορικό βομβαρδισμό του νοσοκομείου στο Χαλέπι της Συρίας, σύμφωνα με τη γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Τουλάχιστον 50 είναι οι νεκροί, μεταξύ των οποίων και έξι γιατροί, από τον αεροπορικό βομβαρδισμό του νοσοκομείου στο Χαλέπι της Συρίας, σύμφωνα με τη γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Το νοσοκομείο Αλ Κοντς, σε μια συνοικία της πόλης που ελέγχεται από τους αντάρτες, βομβαρδίστηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη.
Οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και σήμερα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 20 άμαχοι.
Mάλιστα, επλήγη άλλη μια κλινική και τραυματίστηκαν πολλά άτομα. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι το νοσοκομείο αυτό καταστράφηκε εν μέρει και ότι ο ίδιος είδε ιατροφαρμακευτικό υλικό να έχει σκορπιστεί στα συντρίμμια. «Εξώ εξυπηρετούμε πολίτες, δεν υπάρχει στρατός» είπε ο διευθυντής της κλινικής, ο Χάσαν αλ Άχμαντ.
«Η γη τρέμει κάτω από τα πόδια μας. Οι βομβαρδισμοί δεν σταμάτησαν τη νύχτα. Δεν κλείσαμε μάτι» είπε ένας κάτοικος της συνοικίας Μπουστάν αλ Κασρ η οποία μπήκε ξανά στο στόχαστρο.
Για τους κατοίκους του Χαλεπιού, η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών στα τέλη Φεβρουαρίου δεν αποτελεί παρά μακρινή ανάμνηση. Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη περισσότεροι από 200 άνθρωποι. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μόνο σήμερα σκοτώθηκαν 13 στις συνοικίες που ελέγχονται από το καθεστώς και άλλοι 11 στις γειτονιές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Οι τραυματίες ανέρχονται σε πολλές δεκάδες.
Λόγω των βομβαρδισμών ματαιώθηκε η προσευχή της Παρασκευής, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στις συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες.
Πολλά βλήματα όλμων έπεσαν χθες Πέμπτη και στο ρωσικό προξενείο της πόλης, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Το προξενείο έχει διακόψει τη λειτουργία του από τον Ιανουάριο του 2013 και μόνο οι Σύροι υπάλληλοί του εργάζονται ακόμη εκεί.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η επίθεση στο γενικό προξενείο ήταν προμελετημένη» υποστηρίζει η Μόσχα, που επιρρίπτει την ευθύνη στο Μέτωπο Αλ Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα και τις οργανώσεις που το στηρίζουν.
Την ίδια ώρα, πηγή των συριακών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι η πόλη του Χαλεπιού δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία προσωρινής εκεχειρίας που καλύπτει περιοχές γύρω από τη Λαττάκεια και τη Δαμασκό και επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
"Το «καθεστώς ηρεμίας» δεν περιλαμβάνει το Χαλέπι", είπε η πηγή αυτή μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Επειδή στο Χαλέπι υπάρχουν τρομοκράτες που δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν την πόλη και τους κατοίκους της» εξήγησε.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τα αεροπορικά πλήγματα στις συνοικίες που ελέγχονται από τους αντάρτες την τελευταία εβδομάδα έχουν σκοτωθεί 123 πολίτες, μεταξύ των οποίων και 18 παιδιά.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο