Κόσμος
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2005 15:03

Βαγδάτη: 24 παιδιά νεκρά σε επίθεση αυτοκτονίας

Είκοσι τέσσερα παιδιά και ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη. Δεκαοκτώ τραυματισμένα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κιντί και άλλα δύο σε αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, οι στρατιώτες είχαν σπεύσει να αποκλείσουν τις εισόδους της συνοικίας στη νοτιοανατολική Βαγδάτη, αφού είχαν ειδοποιηθεί για την παρουσία ενός καμικάζι που κυκλοφορούσε εκεί με παγιδευμένο αυτοκίνητο και είχαν ζητήσει από τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

«Αλλά παιδιά μαζεύτηκαν γύρω από τους Αμερικανούς, που τους έδιναν γλυκίσματα, όταν ξαφνικά το παγιδευμένο αυτοκίνητο εμφανίστηκε από ένα παράπλευρο δρόμο και εξερράγη», αφηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας.

Εξάλλου το σουνιτικό Ουάκφ (Γραφείο Θρησκευτικών Αγαθών) απαίτησε σήμερα την έναρξη έρευνας μετά την ανακάλυψη στη Βαγδάτη των πτωμάτων 11 σουνιτών, μεταξύ των οποίων ενός ιμάμη, που είχαν σκοτωθεί με μια σφαίρα στο κεφάλι λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή τους από την αστυνομία.

Σύμφωνα με υπεύθυνο του οργανισμού αυτού, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ειδικές μονάδες της αστυνομίας ερεύνησαν τη νύκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή πολλά σπίτια μιας βόρειας συνοικίας της Βαγδάτης και συνέλαβαν 11 άτομα, μεταξύ των οποίων έναν ιμάμη, τον σεΐχη Ντία Χουμούντ αλ-Τζανάμπι. Την Τρίτη, οι αστυνομικοί του τμήματος της Χαμπιμπίγια, στη βόρεια Βαγδάτη, ανακάλυψαν τα πτώματά τους, τα οποία έφεραν σημάδια βασανισμού και το καθένα είχε μια σφαίρα στο κεφάλι, διευκρίνισε ο υπεύθυνος. Τα θύματα θεωρούνταν ύποπτα για διασυνδέσεις με τους αντάρτες και είχαν γι' αυτό συλληφθεί στο παρελθόν και αφεθεί ελεύθερα.