Πολιτιστικά
Τρίτη, 10 Μαΐου 2016 12:20

Πέγκυ Σταθακοπούλου: «Προσωπικά, αναζητώ την ισορροπία μέσα από την προσφορά…»

Πρωταγωνίστρια σε ένα έργο - κόλαφο ενάντια στην υλιστική κοινωνία, η ηθοποιός Πέγκυ Σταθακοπούλου υποδύεται μια δυνατή, αλλά και ανυπεράσπιστη γυναίκα, και μας μιλά για την παράσταση «Ο θάνατος του εμποράκου».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Πρωταγωνίστρια σε ένα έργο - κόλαφο ενάντια στην υλιστική κοινωνία, η ηθοποιός Πέγκυ Σταθακοπούλου υποδύεται μια δυνατή, αλλά και ανυπεράσπιστη γυναίκα, και μας μιλά για την παράσταση «Ο θάνατος του εμποράκου».

Ανήκοντας στα αριστουργήματα του αμερικανικού θεάτρου, το έργο αυτό, κορυφαίο δείγμα του πολιτικού ρεαλισμού του Άρθουρ Μίλερ  και  διαχρονικό σχόλιο για το αμερικανικό όνειρο, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, έως τις 29 Μαΐου.

Αφοσιωμένη σύζυγος ενός άνδρα που έρχεται αντιμέτωπος με το σοκ της απόλυσης, αφού η αποδοτικότητά του έχει μειωθεί και η προσφορά του στο σύστημα δεν κρίνεται συμφέρουσα, η Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλά για το έργο και για το ζοφερό τοπίο της σημερινής Ελλάδας.

Ποια ζητήματα θίγει, σε αυτό το έργο του, ο Άρθουρ Μίλερ;

Ο «Θάνατος του εμποράκου» θίγει, στην ουσία, τα διλήμματα, με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο σύγχρονος άνθρωπος. Και είναι πολλά, αφού αναγκάζεται να σταθεί απέναντι στην ύπαρξή του και το σκληρό πεπρωμένο του. Τι αφήνει, τελικά, πίσω του ένας άνθρωπος, πού ταξιδεύουν οι μεγάλες προσδοκίες που είχε για τη ζωή του, πόσο μας καταδιώκουν οι φαντασιώσεις μας και πόσο μπορεί να χάθηκε στον δρόμο το αληθινό νόημα της ζωής μας.

Ενάντια σε τι και σε ποιους στρέφεται ο συγγραφέας;

Ο συγγραφέας, μέσα από αυτό το έργο του, παρατηρεί και αποτυπώνει αυτό τον παρανοϊκό και αυτοδιαφημιζόμενο κόσμο του 20ού αιώνα, με τα ψεύτικα όνειρα και τις καταναλωτικές ελπίδες του. Ραπίζει το αμερικανικό όνειρο και τη ρητορική της ευμάρειας και του κέρδους, που συνθλίβει ανενδοίαστα τις ψυχές και τις ζωές των ανθρώπων.

Σκιαγραφείστε μας τον ήρωα του.

Ο Γουίλι Λόμαν, μετά από 35 χρόνια μιας στερημένης ζωής, απολύεται από τη δουλειά του, και εκεί αρχίζει η κατάρρευση ενός ολόκληρου κόσμου γι’ αυτόν. Ίσως, γιατί, σε όλη του τη ζωή, κυνήγησε χίμαιρες, έχοντας πάντα λάθος όνειρα.

Με τι έρχεται αντιμέτωπος;

Έρχεται αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό και με μια βαθύτερη σκιερή γωνιά της ψυχής του. Με τα πλάνα θέλω του, με τα ψέματά του, με τη ματαιότητα της ζωής που διάλεξε να ζήσει.

Δικαιώνεται, τελικά;

Να μια ερώτηση, στην οποία κάθε θεατής θα δώσει τη δική του απάντηση. Στην τραγωδία που ζει κάθε σύγχρονος άνθρωπος μέσα σε έναν κόσμο ανελέητα σκληρό, ίσως και να μην έχει τόση σημασία ποιος δικαιώνεται εκ των υστέρων, όταν πια η ζωή σου δεν σου ανήκει.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του δικού σας ρόλου;

Η Λίντα είναι αφοσιωμένη σύζυγος, που στέκεται πάντα δίπλα του, προσπαθώντας να απαλύνει τους τρόμους του, να καταπραΰνει τις εξάρσεις του και, συχνά, την άδικη συμπεριφορά του απέναντι στους γιούς του. Είναι έξυπνη και ευαίσθητη, με άπειρα αποθέματα αγάπης για τους τρεις άντρες της ζωής της, αλλά και σιωπηρή, δυνατή και μαζί ανυπεράσπιστη μπροστά στη λαίλαπα της αυταπάτης.

Στο ζοφερό παρόν και μέλλον της σημερινής Ελλάδας, ποια είναι τα συναισθήματά σας για όσα συμβαίνουν;

Αισθάνομαι μια βαθιά λύπη, που διαρκεί και διαρκεί καιρό τώρα. Μια χώρα που χάρισε απλόχερα σε ολόκληρο τον κόσμο, ανά τους αιώνες, ό,τι πιο όμορφο, σπουδαίο και οικουμενικό, στη φιλοσοφία, την επιστήμη, την τέχνη, τον κόσμο των ιδεών, μοιάζει να διαψεύδει την ίδια την ιστορία και, το κυριότερο, χωρίς καν να ξέρει αν η ίδια αποφάσισε μόνη της γι’ αυτό.

Υπάρχει χώρος για αισιοδοξία;

Προσωπικά, αναζητώ την ισορροπία μέσα από την προσφορά, την αλληλεγγύη, την αγάπη και την τέχνη. Δεν είναι αρκετό, το ξέρω, αλλά είναι μια κάποια ανάσα, για να επιβιώσω.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση - σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής, σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς, κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη, μουσική: Nalyssa Green, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Λύρας, φωτογράφος παράστασης: Γιώργος Καβαλλιεράκης. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Γιάννης Στόλλας, Θύμιος Κούκιος, Εύα Βάρσου, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Γιώργος Δεπάστας, Βάσια Χρήστου, Δημήτρης Κίτσος, Γιάννης Τσορτέκης, Χάρης Τζωρτζάκης.

Πληροφορίες

Εθνικό Θέατρο - Κεντρική Σκηνή: Αγ. Κωνσταντίνου 22 - 24, Αθήνα, τηλ.: 210 5288170 - 171. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Σάββατο: 20:30, Κυριακή: 17:30. Τιμές εισιτηρίων: 20, 15, 10 (φοιτητικό) ευρώ, κάθε Πέμπτη: ενιαία τιμή: 13 ευρώ. Προπώληση: τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: n-t.gr.