Πολιτική
Τρίτη, 26 Απριλίου 2016 18:10

Στην αντεπίθεση ο Γ. Κατρούγκαλος μετά την κριτική των φορέων

Την κριτική που άσκησαν οι κοινωνικοί φορείς στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο επεδίωξε να αντικρούσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής. Τους καταλόγισε ότι αρνήθηκαν τον διάλογο σε επιμέρους ζητήματα, ενώ δήλωσε ταξικός αποστάτης. 

Την κριτική που άσκησαν οι κοινωνικοί φορείς στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο επεδίωξε να αντικρούσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής.

Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων είπε ότι αντίθετα με ό,τι συνέβη στις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, όπου υπήρξε ένα ελάχιστο επίπεδο διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων των κοινωνικών εταίρων και των συνδικάτων, στην Ελλάδα οι περισσότεροι κλάδοι ζητούσαν από την αρχή την συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου και αρνήθηκαν το διάλογο στα επιμέρους ζητήματα.

Εξήρε πάντως τη στάση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος (ΟΚΕ), καθώς και επαγγελματικών ενώσεων όπως η ΕΣΣΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην άρνηση των δικηγόρων, των γιατρών και των μηχανικών να συζητήσουν τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου. Πρόσθεσε πάντως ότι θα κρατήσει το ζήτημα αυτό ανοικτό στο διάλογο και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ειδικότερα για το ασφαλιστικό των επιστημόνων ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι μετά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στο συνδυασμό φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών όποιος έχει κάτω από 20.000 εισόδημα κερδίζει.

«Είμαι ταξικός αποστάτης δεν υπερασπίζομαι εκείνους που έχουν εισόδημα 50.000 το χρόνο. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες είναι κοινωνικά διαστρωματωμένοι και είναι άλλα τα συμφέροντα του δικηγόρου που εργάζεται με μπλοκάκι και άλλα του ιδιοκτήτη του δικηγορικού γραφείου, ο οποίος δεν είναι δικηγόρος αλλά επιχειρηματίας», είπε χαρακτηριστικά. 

Εξάλλου, σημείωσε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία επιχειρείται είναι πρωτοφανής για την έκτασή της στην Ελλάδα και για τον χαρακτήρα της.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι από το 1932 ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε οραματισθεί τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης, και πως σε αντίθεση με άλλες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έγιναν στην Ευρώπη και προωθούσαν το κεφαλαιοποιητικό σύστημα η ελληνική μεταρρύθμιση έχει κοινωνικό χαρακτήρα και λαμβάνει μέριμνα για τους αδυνάτους και την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

«Μείναμε σε ένα σύστημα προκαθορισμένων παροχών που έχουν στόχευση στο 90% των ασφαλισμένων οι οποίοι με το νέο σύστημα κερδίζουν», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι το 87% των μισθωτών λαμβάνουν μισθό κάτω από 1.000 ευρώ ανά μήνα και θα έχουν 85% αναπλήρωση στην κύρια σύνταξη, χωρίς να συνυπολογίζεται η επικουρική.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε να καταθέσει τις αναλογιστικές μελέτες σε επόμενη συνεδρίαση των επιτροπών και καταλόγισε ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ γιατί, όπως είπε, με τους χειρισμούς τους στο ασφαλιστικό κατά την περίοδο 2010 έως το 2014, επιδείνωσαν σε τέτοιο βαθμό τα ελλείμματα των ταμείων, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι αρνητικές επιδράσεις στο δημόσιο χρέος.