Κόσμος
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2005 21:48

Πόσοι Ευρωπαίοι επιθυμούν πραγματικά την τουρκική ένταξη;

«Μόνον κατ' όνομα διαπραγματεύσεις, δεδομένου ότι το κράτος -η Τουρκία- που επιθυμεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. πρέπει να αποδεχθεί στο ακέραιο το κοινοτικό κεκτημένο, το οποίο δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Αντίθετα στη δική μας πρόταση για μία προνομιακή εταιρική σχέση, υπάρχει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και η Τουρκία θα μπορεί στην περίπτωση αυτή να συνδιαμορφώσει το περιεχόμενό της».

Τάδε έφη η υποψήφια καγκελάριος των κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), Αγγέλα Μέρκελ, που τόνισε ωστόσο ότι αν κερδίσει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, δεν πρόκειται να επιδιώξει την ανατροπή της απόφασης. Τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται. «Αυτό που θα κάνουμε είναι να εξετάσουμε εξονυχιστικά το αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και αυτό που δεν θα δεχθούμε είναι το να παρακαμφθεί η ουσία τους με διατυπωτικούς συμβιβασμούς».

Την περασμένη Τρίτη, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ χαρακτήρισε «κολοσσιαίο λάθος» την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. Σμιτ ανέτρεψε το επιχείρημα ότι η Τουρκία μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για τις άλλες ισλαμικές χώρες και με την ένταξή της να καταδειχθεί το συμβατό μεταξύ Δημοκρατίας και Ισλάμ. «Το επιχείρημα είναι έωλο και χρησιμοποιείται επιπόλαια από αυτούς που δεν γνωρίζουν ιστορία, δεδομένου ότι η Τουρκία έχει, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, βεβαρυμένο παρελθόν αιώνων στην περιοχή και δεν αποτελεί για καμία αραβική ισλαμική χώρα σημείο θετικής αναφοράς ή παράδειγμα προς μίμηση».

Υπογράμμισε επίσης ότι το γεγονός των στενών «ειδικών σχέσεων» της Αγκυρας με το Ισραήλ, είναι ένας επιπλέον απωθητικός για τους Αραβες παράγων.

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Επίτροπος Ολι Ρεν επέμεινε την Τρίτη 12 Ιουλίου στο ότι οι διαπραγματεύσεις «θα διεξαχθούν με το πνεύμα ότι δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός που οδηγεί στην ένταξη». «Το ταξίδι είναι εξίσου σημαντικό, όσο και η άφιξη στο τέρμα», υπογράμμισε. Προτροπή να αναζητήσει την Ιθάκη, που θα μπορούσε να είναι και η Μέκκα της;

Μήπως είναι καιρός να πάψουμε να τους παραπλανούμε με υποσχέσεις ότι τους θέλουμε ως ισότιμους εταίρους της E.E.; Χώρα με ελάχιστα δημοκρατικό σύστημα, όπου τελικά οι στρατιωτικοί αποφασίζουν, οικονομία σε τεράστια απόσταση από την ευρωπαϊκή, με μέγεθος πληθυσμού που θα μεταφρασθεί σε κυρίαρχη παρουσία στα θεσμικά όργανα της Ενωσης, γεωγραφικά εκτός Ευρώπης, πολιτιστικά διαφορετική, δίοδος για κύματα μεταναστών από την Ασία. Πόσοι Ευρωπαίοι επιθυμούν πραγματικά την τουρκική ένταξη;

Κ.Τ.