Στην Αλ-Κάϊντα, αποδίδει η βρετανική κυβέρνηση, το μακελειό της 7ης Ιουλίου, στο Λονδίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων, φέρεται ότι είναι 33χρονος Αιγύπτιος, καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Leeds, ενώ κατ'άλλους, ο επικεφαλής, είναι 30άχρονος Βρετανός, πακιστανικής καταγωγής.
Πάντως, ο νεώτερος απολογισμός, κάνει λόγο πλέον για 54 νεκρούς, ενώ σύμφωνα με την Scotland Yard, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί και άλλο. Περίπου 700 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις εναντίον ενός λεωφορείου και τριών συρμών του μετρό.
Στο μεταξύ, η βρετανική Αστυνομία, ζήτησε από τις επιχειρήσεις στο City του Λονδίνου, να επανεξετάσουν τα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψουν πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, γράφουν σήμερα οι Financial Times, διευκρινίζοντας πάντως, πως η σύσταση αυτή της αστυνομίας δεν γίνεται επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές εναντίον της περιοχής αυτής, όπου συγκεντρώνονται όλες οι οικονομικές δραστηριότητες της βρετανικής πρωτεύουσας.
Χρονοβόρες οι έρευνες
Η Αστυνομία, θα χρειαστεί μήνες για να ανακαλύψει το δίκτυο σχεδιασμού και χρηματοδότησης των βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο, που πραγματοποίησαν τέσσερις νέοι άντρες, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι επικεφαλής της Scotland Yard.
Αυτό που προβληματίζει τους αστυνομικούς, είναι γιατί ένας από τους καμικάζι ανατινάχτηκε 57 λεπτά αργότερα από τους άλλους. Eδωσαν μάλιστα, τη φωτογραφία του στη δημοσιότητα, ζητώντας από τον κόσμο να καταθέσει οποιοδήποτε στοιχείο έχει για τον άντρα αυτό.
Ο 18χρονος Χασίμπ Χουσάιν, πιστεύεται πως ήταν αυτός που μετέφερε τη βόμβα στο λεωφορείο. Το ότι επιλέχθηκε ένας διαφορετικός στόχος από τα βαγόνια του μετρό δημιουργεί ερωτηματικά στους ειδικούς.
Ο επικεφαλής της Aντιτρομοκρατικής Yπηρεσίας, Πίτερ Κλαρκ ζήτησε από τους κατοίκους του Λονδίνου, να βοηθήσουν στις έρευνες αν γνωρίζουν κάτι για τον 18χρονο βομβιστή. «Ηταν μόνος του ή με άλλους; Τον είδατε να ανεβαίνει στο λεωφορείο Νο 30 και αν ναι πότε και πού;», έκανε έκκληση ο Κλαρκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Από την πλευρά του ο σερ Ιαν Μπλερ, επιθεωρητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, επεσήμανε, πως «η Αλ-Κάϊντα, έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύει και να μεταδώσει ειδικές γνώσεις (στα μέλη της) και αυτό συνέβη εδώ, αλλά και στη Μαδρίτη. Πρέπει να βρούμε ποιος σχεδίασε (τις επιθέσεις), ποιος τις χρηματοδότησε και από που προήλθαν τα εκρηκτικά».
«Θα χρειαστούμε πολλούς μήνες εντατικής και λεπτομερούς έρευνας», για να απαντηθούν ερωτήματα όπως «ποιος τους εκπαίδευσε, ποιος τους χρηματοδότησε, ποιος τους πρόσφερε υποστήριξη και ενθάρρυνση», υπογράμμισε ο Κλαρκ.
Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν, ότι είναι απίστευτο, το πώς οι τέσσερις πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αυτές, που απαιτούν πολύπλοκο σχεδιασμό, προσεκτική επιλογή των στόχων, πρόσβαση σε ειδικά εκρηκτικά και εξειδικευμένη γνώση κατασκευής βομβών.
Οι τέσσερις δράστες εντοπίστηκαν από τις κάμερες ασφαλείας λίγο πριν τις 8:30' το πρωΐ της 7ης Ιουλίου, στον σταθμό του Kings Cross.