Κόσμος
Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2005 21:17

Συγκρούεται ο πολιτισμός με το αποτρόπαιο πρόσωπό του

Η μία όψη του νομίσματος. «Το Ισλάμ δεν καθαγιάζει τις δολοφονίες που γίνονται στο όνομα του τζιχάντ. Μόνο οι άπιστοι κάνουν τέτοια πράγματα. Οποιος χύνει το αίμα αθώων δεν είναι μουσουλμάνος. Δεν βλέπουν τις συνέπειες των πράξεών τους; Εστρεψαν τον κόσμο εναντίον μας και συνέδεσαν το όνομα του Ισλάμ με την τρομοκρατία. Τι είδους νίκη είναι για το Ισλάμ να σκοτώνει αθώους;» διερωτήθηκε ο ανώτατος ιεροκήρυκας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η άλλη όψη του νομίσματος. Ο αγιατολάχ Αχμάντ Τζανατί, αρχηγός του πανίσχυρου Συμβουλίου των Φρουρών του Ιράν, υποστήριξε ότι πίσω από τις πολύνεκρες επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο είναι πιθανό να βρίσκεται η ίδια η βρετανική κυβέρνηση. «Οι Αμερικανοί είναι αυτοί που ωφελήθηκαν από την 11η Σεπτεμβρίου και σήμερα είναι οι Βρετανοί αυτοί που ωφελούνται από τις επιθέσεις αυτές».

Κι αν δεν ισχύει αυτό, και ευθύνεται η Αλ Κάιντα; «Αλ Κάιντα ίσον Μπους και Μπλερ. Ποιός δημιούργησε την Αλ Κάιντα; Η Αλ Κάιντα είναι το νόθο παιδί τους».

Η μισαλλοδοξία δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός. Απαντάται σε όλες τις θρησκείες, είτε πρόκειται για το ισλάμ είτε για τον χριστιανισμό, τον ιουδαϊσμό ή τον φανατικό ινδουισμό, θιασώτες του οποίου πυρπολούν Μουσουλμάνους στην Ινδία.

O βουδιστής Σόκο Ασαχάρα, ηγέτης της αίρεσης Aum Shinrikyo, διοχέτευσε σαρίν στο μετρό του Τόκιο το 1995, σκορπώντας το θάνατο γιατί ήθελε «να βοηθήσει την κάθαρση του κόσμου από το αρνητικό κάρμα».

Χριστιανοί ιερείς πολέμησαν στις τάξεις του IRA, για να μη θυμηθούμε τις θηριωδίες των σταυροφόρων.

Οσοι μιλούν λοιπόν για σύγκρουση πολιτισμών και θρησκειών κάνουν ένα μικρό λάθος: Δεν συγκρούονται πολιτισμοί, αλλά ο ανθρώπινος πολιτισμός με το αποτρόπαιο πρόσωπό του.

«Δεν είναι κακό να είναι κανείς μουσουλμάνος, εβραίος ή χριστιανός φονταμενταλιστής (σημ. μην ξεχνάμε ότι ο φονταμενταλισμός αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ ως κίνημα του προτεσταντισμού). Ο κίνδυνος που πρέπει να αποφύγουμε είναι ο εξτρεμισμός», επισήμανε ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιάρντ σε ομιλία του σε τέμενος του Λονδίνου.

«Η τρομοκρατία δεν θα καταπολεμηθεί από την αστυνομία, αλλά από τις κοινότητες», υπογράμμισε.

Γιατί τη μεγαλύτερη περιοριστική δύναμη στην ανθρώπινη συμπεριφορά δεν την έχουν οι δυνάμεις ασφαλείας, αλλά ό,τι θεωρεί επονείδιστο και αξιοκατάκριτο ένας πολιτισμός.

K.T.