Πολιτική
Σάββατο, 16 Απριλίου 2016 10:37

Αλ. Τσίπρας προς Πάπα: Ιστορική η επίσκεψή σας

Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο, στη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησης που είχε με τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας.

Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο, στη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησης που είχε με τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας στο νησί που, όπως υπογράμμισε, «σήκωσε στους ώμους του το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης μπροστά σε μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση, μια πρωτοφανή μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Η επίσκεψή σας είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος και να δοθεί η δυνατότητα μίας νόμιμης οδού για αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη», είπε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε ακόμη ότι ο ελληνικός λαός και ειδικά οι πολίτες των νησιών, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και παρά το ότι υπέφεραν –όπως είπε- από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που του επέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια κάποιοι άλλοι, έδειξαν ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη.

Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό, τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης ύψωναν τείχη και φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Πάπας Φραγκίσκος εξήρε τον ρόλο της χώρας μας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και σημείωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς.

«Σημαντική πρωτοβουλία σε μια κρίσιμη στιγμή»

Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην επίσκεψη των τριών ιεραρχών έκανε λόγο για «σημαντική πρωτοβουλία σε μια κρίσιμη στιγμή», προκειμένου, όπως είπε, «να αναδειχθεί το ανάστημα ανθρωπιάς που ιδιαίτερα η Λέσβος σήκωσε, σε μια δύσκολη συγκυρία».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι Έλληνες αναδεικνύουν πανανθρώπινες αξίες αλληλεγγύης, όταν άλλοι, όπως επισήμανε, στο όνομα του Χριστιανισμού, αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες με τείχη, φράχτες και βία.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως το σημαντικό είναι ότι με αυτή την προσπάθεια σήμερα δίνεται ένα μήνυμα που ξεπερνά τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα και για την προσφυγική κρίση», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η προσφυγική κρίση παραμένει.

Αφού υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα βρίσκονται γύρω στους 50.000 πρόσφυγες, υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε παρά τις δυσκολίες να δημιουργήσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης». Είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην άλλη πλευρά, στην Τουρκία είναι κοντά στα 2 εκατ. «Άρα», τόνισε, «το σημαντικό είναι να δοθεί κι ένα μήνυμα ειρήνης, πρέπει να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, να σκεφτούμε από πού φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι για να περάσουν αυτόν τον ‘Γολγοθά'...».

«Αν δεν τελειώσει ο πόλεμος τα κύματα των προσφύγων θα συνεχίσουν», σημείωσε από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Αναφέρθηκε επίσης και στην πρόταση που έχει γίνει ώστε να λάβουν το Νόμπελ Ειρήνης οι κάτοικοι της Μυτιλήνης που έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους δοκιμαζόμενους 500.000 πρόσφυγες που πέρασαν από το νησί, χαρακτηρίζοντας την άξια και δίκαιη και ευχόμενος να πραγματοποιηθεί.